FÖLJ 

 • Logotyp för Facebook

Annons

  Hem / Reportage / Möte med Stina Viklund

"Sportkörning gör man i lag"

Hon är en ung kusk som kör par och älskar sin gren sportkörning. Vi fick hänga med på en träningsrunda med Stina Viklund och hennes hästar Moltaz och Harry.

TEXT: Anna Björe

För Stina Viklund, 20 år, vaknade intresset för sportkörning redan när hon var liten och fick låna en shettis i ett stall i byn som hon spände för en vagn och körde. I dag tävlar hon i medelsvår klass. 

Tillsammans med groomen Johanna Johansson och hästarna Moltaz och Harry tränar hon flera gånger i veckan i ett ridhus några mil från hemmastallet. I övrigt kör, och även rider hon hästarna, som behöver allsidig träning, på hemmaplan strax utanför Piteå. 

– Vi kan träna mycket ute även när det är snö, galoppera och snurra runt träd, till exempel, säger Stina.

Vintern är alltså inget problem, däremot avståndet till tävlingar. Körning är en liten sport och tävlingarna är inte många – de flesta arrangeras längre söderut.

Att resa med flera hästar, en 350 kilo tung tävlingsvagn och flera medhjälpare, blir något av ett företag. Dessutom kostar det mycket att driva runt grenen sportkörning med all utrustning som krävs.

Bara en vagn går på åtskilliga tiotusentals kronor. Stina har många vagnar.

– Jag har ridit dressyr och hoppat, men körningen är roligast. Mitt intresse är så stort. Jag är självlärd och har sett mycket hur andra gör. Ibland håller jag kurser på ridskolan, jag vill visa andra hur roligt det är och inspirera de som rider att även komma i gång med körning.

Vi ses i Harrbäckens ridcenter i Piteå, och teamet är redan i full gång när vi anländer. Koner är uppställda i ridhuset och ekipaget kör med hög fart mellan dem. Det går imponerande fort och ändå kontrollerat. Den här delgrenen som Stina visar kallas precision och körs som den avslutande delen av en tävling. Varken vagn eller hästar får nudda någon av konerna. Om de gör det så faller de lätta bollarna på toppen av varje kon ner och det blir tidstillägg. 

Stina använder tömmar och ett långt spö för att kommunicera med hästarna. Hon använder även rösten mycket, i en låg och lugn ton. Det är knappt att man hör när hon säger något till Harry eller Moltaz. Hästarna kan sina namn och vet vem av dem som hon pratar med.

Groomen Johanna håller hela ekipaget i balans så att vagnen inte slirar eller välter. Hennes insats är lika viktig som Stinas och hästarnas.

– Det är ett lagarbete, framhåller Stina.

Det går som på räls mellan konerna, men bakom ligger ett digert arbete. Det krävs mycket träning för att bli så säker som Stina och hennes team. Hästarna behöver vara lydiga och följsamma, men absolut inte fega, utan ha bra driv framåt. Å andra sidan får de inte bara tokspringa.

– De måste vara bra på allt – vara lydiga, koordinerade, uthålliga. De ska även vara tåliga mentalt, att vara ute bland mycket folk och andra hästar, se plastband som fladdrar och prasslar, och annat som de kan reagera på när vi ska tävla. 

I dag kan Stina Viklund helt eller delvis leva på sin sport. Inte genom sponsorintäkter eller prispengar dock – grenen är liten i Sverige – men genom att bland annat köra folk med häst och vagn på olika event. 

Hon jobbar även med försäljning och utbildning av hästar. Hemma i hagen finns det egna nytillskottet Hakke plus ett par hästar till som hon utbildar. 

Vintern som gick var dessvärre väldigt isig och inte optimal för eventverksamheten, och Stina jobbade då halvtid med hästarna och resterande del i en butik. Hästverksamheten sköter hon i sin egen enskilda firma. 

Hon började tävla enbet (singel) med Moltaz och kör nu par med honom och Harry, och drömmen är att köra fyrspann. Hon har redan provat det.

– Då kör man med två groomar till hjälp, och jag hade mina tre hästar plus en inlånad i det spannet. Jag skulle absolut vilja köra mer fyrspann, säger Stina Viklund.

HÄSTARNA: Quickstep High TM, ”Harry”, född 2012, SWB, efter Highcruiser – Zamba – Cavat (ardenner), går till höger framför vagnen.

Moltaz, född 2007 efter Melle – Bambi Riga, korsning som står i stamboken för frieser. 

Nicole Holmén

Ålder: 26 år.
Familj: Sambon Alexander Klevenborn, dottern Bianca 2 år. Syster Stephanie, 29. På gården på Vellinge väster, mellan Malmö och Falsterbo kan man säga, bor även mamma Anette Holmén med sambo. 
Lovande häst: Camaro CB (SWB), valack född 2016 (Cantolar – Classic CB – Classe VDL), uppfödd av Anna Berglund/Tobbe Claesson. ”Jag tror mycket på Camaro, han kan bli en superstjärna.”
Husdjur: Chihuahuan Hilda (”Bibbi), en av fyra chihuahuor på gården, Nala, golden retriever.
När hon inte rider: ”Jag jobbar väldigt mycket, jag har att göra med hästarna kan man säga. På den tid som blir över umgås jag med familjen.”

 

Bli ännu säkrare

Kolla in videon på Youtube från Säker med häst on Tour.

Kolla länkarna där du hittar:

ALLT du vill veta om hästens beteende, behov och skötsel.

TIPS och regler om hästar i trafiken.

RIDSPORTENS egen hjärntrappa att tänka på vid en hjärnskakning.

GODKÄND utrustning – hjälmar, västar, skor, stövlar + tips och råd.

 

Fredrik Jönsson, Jan Jönsson, Ingemar Hammarström – trio som höll clinic i Rättvik under Säker med häst on Tour. 

Mer tips från Mette

Det är du som ryttare som har ansvar för hur hästen beter sig under ridpasset. Vill du att den ska arbeta i god form och balans, så måste du ha ordning även på din egen kropp.

– Ryttare kan säga till mig att hästen ”beter sig si eller så”. Men många har svårt att se det egna ansvaret. Det gäller att upptäcka sin kropp och att hitta sin motorik. Säger ryttaren: ”Ja, jag vet att jag gör så här”, så brukar jag fråga: ”Vad gör du för att sluta göra så om det är en ovana som inte utvecklar dig som ryttare?”

Mette Henriksen, dressyrlärare vid Riksanläggningen Flyinge. 

 

Träna din kropp och motorik också när du inte rider

Passa på vid dagens alla små händelser.

 1. Träna hållning, och hur du står, när du väntar på buss/tunnelbana/tåg/spårvagn eller köar till kassan i en butik.

 2.  Fundera över hur du sitter i bilen, som förare eller passagerare.

 3. ”Mannekängtricket”, att gå runt med en bok på huvudet, är riktigt bra träning för hållningen.

 4. Öppna dörrar med vänster hand om du är högerhänt, och tvärtom. Rykta och borsta med båda händerna.
 5. Kan du stå på ett ben, och på både höger och vänster? Lika länge? Kan du göra det och blunda?

 6.  Gå i catwalk – sätt ena foten framför den andra. Det mjukar upp höfterna och speciellt korsryggen. 

 7. Andningen är viktig, glöm inte att andas. Om du högandas, i bröstkorgen, så tappar du kraft. Man ska andas långt ner i kroppen, nästan nere i höfterna. Ta ett djupt andetag och tänk dig en boll som sjunker från bröstet och ner till höfterna när du andas ut.

 8. Tänk på din andning var du än befinner dig och vad du än gör. 

 

Alla delar i serien Sitsträning