FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Öppet och schysst på ridskolan

Öppet och schysst på ridskolan

Alla som vill ska kunna njuta av hästar och få lära sig rida. Det är målet för visionen ”Ridsport för alla”. En klubb som sedan länge jobbar för att kunna välkomna så många de bara kan är Malmö Civila Ryttareförening. Vi åkte dit.

Text: Britt Ledberg Foto: LottaPictures

– Jag har alltid haft ett stort intresse av att kunna dela ridningen och hästarna med alla. Vi har alltid velat vara en ridskola för alla, säger Kristin Kringstad, som är ridskolechef.

– För ridsporten är det ju inte så bra med bara en engagerad samhällsgrupp. Inte om man ser till framtiden i alla fall, säger hon.

I dag är ridskolan hos MCR känd som en där barn och unga från fler kulturer än den svenska samsas på hästryggen och i stallgångar. Något som fler föreningar har försökt jobba på, särskilt i samband med den stora flyktingvågen till Sverige runt 2015–2016. När sedan projekten, som pengar via Idrottslyftet till exempel, löpte ut så kunde det ibland vara svårt att hålla en sådan särskild verksamhet fortsatt i gång, visar forskning som har gjorts vid Malmö Universitet av Susanna Hedenborg och Anna Maria Hellborg i deras rapport ”En ridsport för alla”.

KuliMalmo-29WEBB.jpgRyttare, hästar, ledare och instruktör samlas i manegen hos MCR. Första gruppen i den här kvällens prova-på-ridning börjar bli redo.

Kanske har MCR fått sitt varma rykte som ”välkomnande” därför att stallarna länge låg nära Malmös mer invandrartäta områden och att föreningen såg till att ta hand om alla som kom dit och visade intresse. Man kan säga att klubben har arbetat aktivt för en integration i stallet ända sedan början av 2000-talet. Man började öppna för samarbeten med skolor i området och startade gratis drop-in-ridning med hjälp av Malmö stads fritidssatsning ”Spontan i stan”.

KuliMalmo-33WEBB.jpgHon vill ha en ridskola för alla, Kristin "Kris" Kringstad, ridskolechef hos MCR.

– Vi har jobbat under 20 år med att få in alla slags samhällsgrupper till ridskolan. Först anslöt vi oss till det som Riksidrottsförbundet kallade Handslaget. Det var föreningens dåvarande ordföranden som kom med det förslaget och då drog med mig. Efter det har vi jobbat med Idrottslyftet, men där fick vi inte så mycket pengar som vi hade behövt, säger ”Kris” Kringstad.

Det var då det kom till ett samarbete med Malmö stad.

– Det samarbetet har växt sig större de senaste åren. Malmö är Sveriges bästa föreningskommun. Med en nolltaxa för idrottsföreningar så ger kommunen idrotten en stark ställning.

– Malmö är ju en stad med problem. Här finns både fattigdom och utanförskap. Staden är inte heller större (317 000 invånare) än att alla rör sig runt omkring i den. Alla kan se och bli berörda av de problem som finns, säger ”Kris” Kringstad.

– Vi ville göra något för våra närboende barn, då när ridskolan låg alldeles vid entrén till Jägersros trav- och galoppbana. Vi började samarbeta med skolor inom någon kilometers radie. Ögårdsskolan på Rosengård tog in ridskolan i undervisningen och kom till oss under skoltid. Besöken blev till ämnen om djur till exempel. I samarbetet med Al Salam-skolan i Husie så red eleverna.

KuliMalmo-26WEBB.jpgMCR 2.0. Den nya anläggningen blev ett lyft, förutom att stadsbussen inte går ända fram. 

Förra december flyttade ridskolan från sitt ganska centrala läge vid Jägersro till Husie by sådär fyra kilometer österut. Det kanske inte låter mycket, men skillnaden blev att stadsbussen inte längre stannar utanför ridskolan, utan har sin ändhållplats en kilometer bort.

– Det finns en gångväg till och från bussen, men det är ändå mörkt på vintern, säger ”Kris” Kringstad.

Vi har jobbat under 20 år med att få in alla slags samhällsgrupper till ridskolan.

Flytten ledde till ett tapp på drop-in-ridningen under december månad, men det är lite svårt att veta den exakta orsaken eftersom klubben vid den tiden också blev tvungen att stänga den öppna verksamheten på grund av coronapandemin.

I gengäld byggde Malmö stad en helt ny anläggning att byta mot den ganska nergångna intill Jägersro. Här finns nu rasthagar i direkt anslutning till stallet, ett ridhus som mäter 100 x 24 meter och ljusa lokaler för café, möten och aktiviteter som till exempel MCR Mötesplats, som är öppen för barn och ungdomar från 8 år som är bosatta i Malmö. Under sommartid kan det här spelas brännboll och grillas korv och ridas gymkhana.

– Det är mycket för vårt engagemang i Malmös barn och unga som kommunen gav oss den här platsen när vi fick en ny anläggning. Vi hade annars kunnat hamna mycket längre ut från stan, säger ”Kris” Kringstad.

KuliMalmo-25WEBB.jpgEfter några varv kan en del få rida utan ledare.

Några av sommarlovets första veckor i juni och några veckor precis innan skolan börjar igen i augusti är MCR med i kommunens satsning Kul i Malmö med ”Sommarhäng med hästar”. Då är alla mellan 8 och 15 år välkomna att rida mellan klockan 17 och 19, och kanske får man borsta hästen lite först. Inget kostar.

KuliMalmo-7WEBB.jpg

Ibland kommer så många till prova-på-ridningen att man tvingas be dem komma tillbaka nästa dag.

En kö med barn, mammor och pappor ringlar lång från stallplanen och in till stallkontoret där man får veta vilken häst man ska rida. Den här kvällen delas barnen upp i tre grupper, sju i varje. Egentligen en för många.

– Vi har satt 20 ryttare som en gräns för en kväll. I dag var det ändå några som inte fick plats och får återkomma i morgon. Det känns ju aldrig riktigt bra, men det var inget att göra, säger ”Kris” Kringstad.

– Föräldrar mejlar varje dag och vill komma hit med sina barn. Det här är ett väldigt bra och opretentiöst sätt att börja lära sig rida. Många av dem som fortsätter i ordinarie grupper blir duktiga ryttare.

– Några blir skötare också. Och de som leder hästar lär sig också mycket på det.

KuliMalmo-16WEBB.jpgViysesh Surie älskar hästar och ridning och ska nu försöka få plats i en ordinarie ridgrupp. 

På läktaren sitter pappan Dipak Surie och tittar på sin son Viysesh, 11 år.

– Vi är här för femte eller sjätte gången och Viysesh har ställt sig i kö för att komma med i en grupp. Han bara älskar det här med ridning och hästar.

– Och det är en bra miljö här. Bra stämning, säger Dipak Surie.

Han kör från de mer centrala delarna av Malmö, en resa på sju kilometer. Snart ska de flytta och får då ungefär dubbelt så långt.

– Men det kommer att gå bra, det blir inga problem.

Språket har jag, eller andra här, aldrig sett som något hinder.

Instruktören och fritidsledaren Camilla Lindberg leder Kul i Malmö-ridningen den här kvällen.

– Ekonomin är det största hindret för att alla ska kunna rida, som vi har sett det här. Att ta sig hit, transporter, kan säkert också vara ett problem. Språket däremot har jag eller andra här aldrig sett som ett hinder. Om inget annat funkar så använder vi gester helt enkelt.

KuliMalmo-20WEBB.jpg"Om språket inte skulle räcka till så använder vi gester helt enkelt", säger instruktören och fritidsledaren Camilla Lindberg, som leder prova-på-ridningen den här kvällen.

– När det kom folk hit efter den senaste stora flyktingvågen 2015 och ville prova på ridning så var det flera av dem som inte kunde engelska heller. Men i perioder har vi haft arabisktalande personal, säger hon.

– Och här finns redan flera barn som talar arabiska och som tar hand om nya som kommer, säger ”Kris” Kringstad.

KuliMalmo-12WEBB.jpgSina ledarbiljetter kan hon använda till lektionsridning. "Det är min möjlighet", säger Hoda Al-Zubeidi.

Hoda Al-Zubeidi är 13 år och kom till MCR för snart tre år sedan, i december 2018. Hon är född i Malmö med föräldrar från Irak.

– Jag har alltid gillat hästar, velat klappa hästar och få ta hand om en.

– Hästarna finns alltid där för en. De känner om man är ledsen eller glad.

Hoda hade vi den tiden en mentor (hjälper till med läxor och fritidsaktiviteter till exempel, ett initiativ av Malmö stad) och gav henne ett förslag: ”Ska vi inte gå till ridskolan?”

– Jag visste att MCR hade drop-in-ridning, och sedan red jag där flera gånger.

Jag mår alltid bättre när jag kommer till stallet. Då får jag rätt känsla i magen.

Efter det blev Hoda kvar i föreningen. Hon är i stallet 3 – 4 gånger i veckan när det är skola och alla dagar under ”Sommarhäng med hästar”. Hon hjälper till att göra i ordning hästar och är ledare åt dem som behöver.

– I början var jag lite orolig för min slöja, för att de andra skulle stirra på mig eller kommentera.

– Men ”Kris” tog emot mig jättefint. Hon har verkligen hjälpt mig här. Sedan har jag fått nya vänner också.

KuliMalmo-3WEBB.jpg"I början var jag orolig för att de andra skulle stirra på min slöja. Men jag blivit väldigt bra mottagen här", säger Hoda Al-Zubeidi som är 13 år.

Hoda är ett av familjens sju barn. Hon säger att med tre äldre och tre yngre syskon som också kan kräva aktiviteter så finns det inget ekonomiskt utrymme för henne att få rida.

Så hon rider lektion när det finns en ledig plats och betalar då med sina ledarbiljetter, de hon får för att hon hjälper till under Kul i Malmö-veckorna, eller annars om det behövs.

– Det är jättebra att det finns den möjligheten. Det är min möjlighet.

Efter att ha gjort läxorna cyklar hon till stallet.

– Det tar ungefär 20 minuter. Mamma och pappa brukar inte följa med, de tycker att det är lite otäckt med hästarna.

– Men jag mår alltid bättre när jag kommer till stallet. Då får jag rätt känsla i magen även om jag har varit ledsen för någonting tidigare på dagen. Om jag inte hade hästarna så vet jag inte . . . Jag kommer absolut att fortsätta vara här och fortsätta med ridning och hästar.

Malmö Civila Ryttareförening

Grundad 1925 och ligger först på flera adresser i det som nu är centrala Malmö. Flyttar 1958 till stallarna vid Jägersro.

Har haft ”Mr Falsterbo”, Jan-Olof ”Jana” Wannius som ridhuschef mellan 1972 och 2000, men klubbens tradition av tävlingar i Falsterbo började redan på 1930-talet.

Flyttade 2020 till sin nya anläggning i Husie.

Har 43 lektionshästar och 756 medlemmar.

KuliMalmo-18WEBB.jpg

Respekt, ansvar, glädje

Svenska Ridsportförbundets värdegrund

”Våra värderingar utgår från allas lika värde och en tydlig demokrati där alla kan påverka. Utifrån ledorden ansvar, respekt, engagemang, glädje och tillsammans, arbetar vi för värderingar och en ridsportanda som är vårt gemensamma förhållningssätt gentemot hästar och människor.

Ridsportandan står för hög säkerhet, etik och moral. Den skapar trivsel och trygghet och hjälper oss att arbeta tillsammans och för våra hästars bästa. Ridsportandan gör det enklare för alla att ta ansvar och agera utifrån våra gemensamma värderingar. Det blir lätt att göra rätt. Ridsportandan skapar kraft i organisationen och gör att alla – aktiva, ledare och föräldrar – kan vara goda ambassadörer för ridsporten. Vi är bäst tillsammans.

Vi arbetar för en anda där:

Vi tar ansvar
Vi tar ansvar för våra hästar och ser till att hästen finns i en säker miljö. 
Vi agerar om hästen far illa.

Vi respekterar
Vi respekterar alla och lever som vi lär. Vi står upp när något är orätt.

Vi engagerar
Vårt engagemang för hästar och medmänniskor är vår drivkraft.

Vi sprider glädje
Vi sprider glädje och gemenskap i en trygg miljö.

Vi är bäst tillsammans
Vi är schyssta och skapar förutsättningar för varandra att lyckas.”

KuliMalmo-10WEBB.jpg

Ridsportparlör på fyra språk

I ”Välkommen till stallet” finns användbara ord och fakta om svensk ridsport på svenska, engelska, arabiska och sorani (kurdisk dialekt). Ordboken innehåller avsnitt om ryttaren, hästen, stallet och utrustning, samt fakta om svensk ridsport. Parlören kan beställas från sisuidrottsbocker.se och laddas ner via ridsport.se