FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Packa för ridläger
Anna Söby, Vincent Söby och Kyra Söby står uppradade. Anna håller i en häst och Kyra sitter på en häst.

Redo för ridläger – så får du ut mer av sommarens äventyr

Att få tillbringa sommaren på hästryggen är en dröm för många barn, ungdomar och vuxna. Det finns också de som väljer att göra det till en familjesemester.

Familjen Söby från Stockholm har planerat sommarens läger länge. Egentligen ­började det redan när förra årets ­läger avslutades. Det gäller att vara ute i god tid om man vill vara säker på att få en plats på favoritlägret.

– Vi planerar sommaren utifrån när det är rid­läger. Man behöver ha klart för sig redan under hösten när man kan och vill, för redan då släpps många av platserna, säger Anna Söby.

Anna Söby, 48, är en rutinerad lägerdeltagare. Hon var på sitt första ridläger för cirka 20 år sedan. Numera varvar hon ridläger med olika sommarkurser, både på ridskolor, riksanläggningar och hos olika tränare.

– Jag gillar att åka i väg och träna med kompisar, säger hon.

Men för Anna Söby handlar det om så mycket mer om än att rida:

– Man får träffa nya och gamla vänner, rida, äta gott och skratta mycket och prata häst såklart.

Att åka på ridläger blir man aldrig för gammal för och något man kan göra tillsammans, oavsett ålder. Anna Söby delar hästintresset med sina två barn, Kyra, 15, och Vincent, 13. I år är det sjätte året som de åker på ridläger tillsammans. Precis som tidigare är de inbokade på familjeläger på Åby ridcenter i Norrköping.

– Det är verkligen roligt att åka på ridläger tillsammans. På familjelägren får man utvecklas och ­komma vidare i sin ridning oavsett hur mycket man rider till vardags. Och man får träffas och prata häst och göra det med sina barn, säger hon.

Familjelägret på Åby är en höjdpunkt för hela ­familjen men både Kyra och Vincent ska på ännu fler läger. Vincent, som älskar fjordhästar, ska även på läger på Taffsnäs gård utanför Gnesta.

– Jag ser mest fram emot att träffa nya och ­gamla vänner och få rida min lägerhäst och umgås med hästarna och de andra i stallet, säger han.

Kyra Söby, som har egen häst, ska också på ett träningsläger på Åby tillsammans med två kompisar.

– Det ska bli spännande att se om de tycker lika mycket om ridlägret som jag gör för det är första gången som de ska dit, säger hon.

Vad är det bästa med att åka på ridläger?

– Träffa kompisar och skratta, alla har ju ­hästarna gemensamt och det är roligt, säger hon. För mamma Anna känns det tryggt att barnen återvänder till ridläger de alla känner till.

– Det är väldigt välplanerat och strukturerat. Det finns ett schema för hur dagarna ser ut vilket gör att det känns tydligt och förutsägbart, säger hon.

På Åby är det ridlärarna som planerar aktiviteterna och hur deltagarna ska bo för att alla ska ­känna att de tillhör gemenskapen.

– All ledig tid är det aktiviteter så man behöver inte tänka på om man ska ha några kompisar eller inte.

Om det är dags för ridläger för allra första ­gången kan det finnas många saker att vara pirrig över.

– Man brukar vara pirrig för vilka man ska få bo med men ledarna brukar välja det bra. De som kommer ensamma brukar få bo tillsammans så att alla får vara med, berättar Kyra.

Och att åka ensam kan också leda till väldigt mycket bra.

– En gång åkte jag helt själv till ett ridläger som jag aldrig varit på, och jag lärde känna så många kompisar då, säger hon.

En annan sak som kan kännas nervöst är också vilken eller vilka hästar man får.

– Men det brukar lösa sig. Om man inte passar med hästen så brukar man få byta, säger Kyra.

Att vara borta flera dagar kan också göra att man oroar sig för att längta hem – men det är inget konstigt, enligt Kyra. De flesta brukar längta hem någon gång så behöver inte känna sig ensam.

– Om man längtar hem kan det vara bra att prata med kompisarna som man bor ihop med. Det brukar hjälpa, säger hon.  

Måsten i packningen för familjen Söby

Anna

”Regnjacka för då ­kommer det inte regna, morötter till hästen, och flera par handskar eftersom jag ­alltid slarvar bort dem”.

Vincent

”Mobil, ridhjälm, väst, ­ridbyxor, ridskor/rid­stövlar. Vanliga kläder och badbrallor.”

Kyra

”Hörlurar så jag kan lyssna på musik innan jag somnar. Jag tar även med egen kudde och täcke för att det ska ­kännas tryggt. Sen är det bra med plåster, solkräm, badkläder, vattenflaska och så mina ridgrejer, såklart.”