FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Qummin, ridskolans krydda

Qummin, ridskolans krydda

Aldrig sur. Bra på dressyr och med ett hjärta som rymmer såväl nybörjare som avancerade ryttare. Qummin är kungen på ridskolan hos Norrköpings Fältrittklubb. Och så vann han också priset som Årets ridskolehäst 2019.

Med kolleger som Qummin blir ridlärarjobbet lätt, säger Jessica Sjökvist, verksamhetschef i klubben.

– Qummin är en häst med stort hjärta som kan gå med alla. Han blir vad man gör honom till, han gör alltid sitt bästa, säger Ia Forssman, vice ordförande i klubben och som rider tre gånger i veckan på ridskolan, helst då på Qummin.

– Ibland rider vi ut i skogen också, det tycker han om.

Qummin är tredje generationen i ”familjen Q” här i klubben. Mamma Qula, tvärs över stallgången, är även hon favorit i stallet. Qummin är en stor häst med connemaraponny i blodet. Under vintern märks det genom att hans päls växer sig så tjock att han liknar en brunbjörn.

– Beroende på vem som sitter på ryggen kan han vara lugn som en filbunke eller tagga till, berättar Maria Wiksand som följt honom sedan han var föl.

Anki Nordqvist började rida här på ridskolan 1963 och i åtta år han hon nu varit Qummins skötare flera dagar i veckan. Ofta gnäggar han välkomnande när hon kommer. Det värmer, säger hon.

– Han är genomsnäll och gör inte en fluga förnär. Jag kan inte komma på en enda gång när han ens har varit sur.

– När man borstar honom ställer han sig med huvudet mot väggen och sover och tycker det är jättemysigt. Bäst gillar han hårda borstar och när det ”gnor” ordentligt. Stunderna med Qummin hör till höjdpunkterna i Ankis vecka.

– Jag kan känna mig väldigt stressad eller må dåligt, men när jag har varit med Qummin ett tag så mår jag bra. Och när jag rider honom känner jag bara: Yes, det är här jag vill vara!

Qummin

Född: 2008.

Kön: Valack.

Färg: Brun.

Härstamning: Löjtnantshjärta – Qula – Quite Easy 958.

Uppfödare och ägare: Norrköpings Fältrittklubb.

Tävlad: LA dressyr och 90 centimeter hoppning.

Gillar: Att suga på morötter – länge.

Priset Årets ridskolehäst delas ut under Ryttargalan varje år för att hylla ett av Sveriges viktigaste hästjobb: En läromästare, en första förälskelse, någon som alltid lyssnar, som ger energi och minnen för livet. Qummin är en av runt 10 000 ridskolehästar och -ponnyer som är i tjänst på landets cirka 460 ridskolor. Vinnaren utses av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion.