FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Ridskola där kvaliteten märks

Ridskola där kvaliteten märks

Alla är välkomna! Det spelar ingen roll vem du är, en nyfiken liten sexåring, en gammal tant eller Malin Baryard Johnsson. På Linköpings Fältrittklubb finns det plats för alla. Och numera är klubben också kvalitetsmärkt.

Text och foto: Jörgen Cardell

Hösten har gjort entré och det sprakar i färgerna i Tinnerö eklandskap söder om Linköping. Här finns ett rikt växt- och djurliv, odlingslandskap från järnåldern och gamla fornlämningar.

Linköping FRK  3555.png
Linköpings kommun bestämde sig för att skapa en mönsteranläggning. På Smedstad Ridsportcenter har man tillgång till två ridhus och fina faciliteter för hästar och ryttare. Här vill Linköpings Fältrittklubb skapa ett nav för ridningen i regionen.

En av Sveriges mest moderna ridsportanläggningar tronar också här. För fem år sedan kunde en splitter ny anläggning öppnas. Det är Linköpings kommun som byggt Smedstad Ridsportcenter som en satsning på en arena för ridsport. Två aktörer samverkar kring ridskoleverksamheten. Företaget Haga Stall och Omsorg driver ridskolan på uppdrag av Linköpings Fältrittklubb för klubbens medlemmar. 

Linköping FRK  3872.png
Glada för att vara först i Östergötland med kvalitetsmärkning. Från vänster Christina Almtun, distriktets kommunikationsansvariga, Maria Grundström, LFK:s ordförande och Josefine Linder, ridskolechef. - Om jag får drömma lite framåt, säger Maria Grundström, hoppas jag på en terrängbana, att Malin Baryard Jonsson kommer hit och har lektioner och att vi snart får arrangera ett SM på vår fina utomhusbana.

UTRYMMENA ÄR REJÄLT TILLTAGNA och det finns en tanke bakom varje detalj. Det skiner också extra guldglans över föreningen genom hoppryttaren och klubbmedlemmen Malin Baryard Johnsson som nyligen vann OS-guld i Tokyo.

- Husets hjärta är stalltorget, säger Josefine Linder som är ridskolechef på Smedstad Ridsportcenter. Här finns skötselplatser, teorisalar och infotavlor. Tillsammans utgör det en naturlig samlingsplats.

- Stallet är byggt i ett U. Det skapar en lugn miljö med naturliga mindre ytor som är överblickbara. Vi har fler sadelkamrar för att man inte ska behöva gå för långt, det är bra för ryttaren och säkerheten.

Ardenner_3718.png
Freja Delling med Isak som är en sjuårig ardenner. Han är ny på ridskolan och tanken är att han ska finnas med under pararidningen.

Linköpings LFK är först ut i Östergötland att få Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkning. Mängder av punkter kring hästhållning, säkerhet, arbetsmiljö och så vidare har checkats av i ett särskilt protokoll.

- Det här är en toppenanläggning, säger Christina Almtun, som är kommunikationsansvarig på Östergötlands Ridsportförbund och på besök på anläggningen den här dagen. Det finns två stora ridhus, stallar som är utformade efter hästarnas välbefinnande och personalens behov och ett genomgående säkerhetstänk. Det jag också ser här är välutbildade hästar som håller hög standard. Ryttarna känner sig trygga och utvecklas.

Kagg_3591.png
Man är trygg här på ridskolan, säger Gunilla Kagg som hunnit fylla 80 år. Det är fina hästar och bra personal.

VARJE VECKA görs 750 uppsittningar på Smedstad.
I stora ridhuset har Gunilla Kagg ridit klart ett pass med hästen Lucky Look. Hon rider i en grupp med lite äldre kvinnor.

- Jag började som sjuåring på Enskede ridskola, säger Gunilla som nu passerat 80-årsstrecket. Sedan har jag ridit till och från i alla år. Här är man trygg med fina hästar och duktig personal. Jag jobbar också ideellt som stallvärd. Då hjälper jag främst barn och föräldrar som aldrig varit på en ridskola förut. Man får så mycket tillbaka av barnen när man bjuder lite på sig själv.

Josefin_3611.png
Josefine Linder jobbar som ridskolechef åt företaget Haga Stall & Omsorg som bedriver verksamhet för Linköpings Fältrittklubb. Här tillsammans med Darkella som bland annat finns med under pararidningen. - Det bästa här på Smedstad är bredden på våra verksamheter, säger Josefine.

Trots att det är torsdag förmiddag pågår en livlig aktivitet i lokalerna. Detta beror mycket på att företaget bakom ridskolan, HSOAB, också bedriver en daglig verksamhet här.
18 personer som har stöd enligt LSS finns för att hjälpa till i stallarna, caféet och så vidare.

- De fyller huset med glädje, säger Josefine Linder. Men de skapar också en extra guldkant med saker som vi annars inte skulle hinnas med.

Linköping FRK  3840.png
Ungdomssektionen Pionjär finns med i programmet när Smedstad bjuder till öppet hus. En välfylld läktare njuter av en fin kadrilj.

INKLUDERING OCH ÖPPENHET känns som självklara ledord för LFK och den fina anläggningen på Smedstad. Till exempel bedrivs en öppen fritidsverksamhet för barn mellan tio och tolv år. Här kan de få umgås med sina hästkompisar, äta mellanmål och läsa läxor efter skolan.
- Vi når en ny grupp som kanske inte alltid har råd att rida på egen hand, säger Josefine Linder.

På Smedstad har man även en omfattande pararidningsverksamhet för ryttare med olika typer av funktionsnedsättningar.
- Ett exempel är en grupp strokepatienter som vill prova på ridning. Här är vi mycket hjälpta av den lift som hjälper ryttarna upp i sadeln.

RESAN FRAM till kvalitetsmärkning har krävt mycket jobb. Josefine Linder berättar;
- Vi har bland annat behövt göra ett omfattande arbete med dränering i hagarna. Sådana saker tar tid och kostar pengar och när man verkar på en kommunägd anläggning måste beslutsfattare informeras, bearbetas och tillskjuta pengar. Så det har varit en lång resa. 

Linköping FRK  3634.png

HÄR kan du läsa mer om Svenska Ridsportförbundets Kvalitetsmärkning

Möte med Anette Svanberg

Anette Svanberg kan sägas vara rätt kvinna på rätt plats. Hon tävlade själv ponny, följde döttrarnas ponnykarriärer och är nu landslagsledare för svensk ponnydressyr. – Tiden som ponnyryttare är jätteviktig för en fortsättning, säger hon.

Kvalitetsmärkning

Linköping FRK_ett_1.png

Alla föreningar som är medlemmar i Svenska Ridsportförbundet får en medlemsskylt som betyder att föreningen svarar upp mot vissa grundläggande kvalitetskrav.
Vissa ridskolor sticker ut och prickar också av de högt ställda krav som gäller för att bli kvalitetsmärkt.

HÄR kan du läsa mer om Kvalitetsmärkning och se vilka ridskolor som hittills nått upp till kraven