FÖLJ 

 • Logotyp för Facebook

Annons

  Hem / Reportage / ”Säkerhet är aldrig fånigt”

”Säkerhet kan aldrig bli fånigt”

Att nå framgång på tävlingsbanan eller känna lycka på skogsturen har samma grund – att lära känna och respektera hästen. Vi träffade elitryttaren Nicole Holmén för att prata hästar, säkerhet och framtid.

Text: Britt Ledberg

Med 18 boxar och bara två lediga är det mycket folk och hästar som rör sig i och runt familjen Holméns stall i skånska Vellinge. Bostadshusens innergård vaktas av fyra chihuahua och en golden retrievervalp. Nicole Holméns tvååriga dotter Bianca hälsar oss med runt-runt-spring och busiga skratt och tjut. På ridbanan intill står hinder redo för träning. Det är hoppning som gäller här. 
Hästarna har funnits i Nicole Holméns liv sedan hon och storasyster Stephanie var barn och började rida ponny. Kärleken till hästen har bara växt med åren, och samtidigt respekten för den. Säkerhet är viktigt. 
– Säkerheten handlar ju mycket om rutin och erfarenhet. Hästar är stora och levande djur med en egen vilja. Känn av hästen, säger Nicole.
– Och man kan aldrig bli nog försiktig. Det är aldrig fånigt eller dumt att vara försiktig tillsammans med hästar.

Om man har köpt sin första häst tror jag att det är bra att stå inackorderad ihop med andra, och gärna med rutinerade hästmänniskor så att man kan få hjälp, särskilt i början när man själv kanske inte är så van. Då kan man se, lyssna och lära.

 

Som barn fick Nicole själv en smärtsam läxa kring hästar och säkerhet. Hon var tio år och skulle bara rida sin B-ponny innan det var dags för avfärd till en spännande dag på Falsterbo Horse Show. Hon sprang runt husknuten och fortsatte springa fram mot ponnyn i hagen som betade med rumpan emot henne.

– Han blev ju jätterädd och skickade ut ett bakben mot mig.
Hoven tog i ansiktet, framtänder slogs ut och ett ärr på hakan påminner om såret som fick sys. Tänderna har Nicole fått fortsätta reparera genom åren i takt med att hon vuxit. 
– Efter det går jag aldrig bakom en häst. Kan jag ta en annan väg så väljer jag den, och är jag tvungen att passera bakom så tänker jag mig alltid väldigt noga för. 

Nicole Holmén har bland annat vunnit SM-guld, -silver och -brons på ponny (2006, 2008), SM-guld på stor häst som junior (2009) och i lag (2012), NM-medaljer på ponny (silver 2007, 2008) och red hem segern i finalen i Young Rider Cup under Gothenburg Horse Show i Scandinavium 2015. 

Nicole Holmén och Titanic VDL vinner finalen i Young Rider Cup under Gothenburg Horse Show 2015.

I dag gör hon ”uppsittningar” som hon säger, tävlar andras hästar. Under Falsterbotävlingarna i augusti red hon två Folksam Open unghästfinaler, för 4- och 6-åringar. Men hon vill komma i gång med en egen verksamhet. 
– Jag vill tillbaka till de större klasserna, till 1,50–1,60-nivå. Jag är hungrig, jag vill mer och letar en samarbetspartner – en sponsor eller hästägare.
Tanken var att Nicole Holmén och storasyster Stephanie, ”Steffi”, Holmén skulle driva verksamhet tillsammans, där Nicole tävlade och ”Steffi” tränade. Så fick storasyster jobbet som beridare vid Grevlundagården, hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson, och där stjärnhästen Flip´s Little Sparrow, och systrarnas roller kastades om.
Under den här tiden har Nicole också bildat familj och fött dottern Bianca, nu två år. 
– Jag tränar för ”Steffi”, hon är bäst. Jag har också hjälpt dem på Grevlunda att rida och tävla en del, bland annat i Spanien en vecka i mars, precis innan coronapandemin slog till, och tog då en placering i en 1,45-klass.
– Det är väldigt inspirerande att få rida och träna ihop med Peder (Fredricson) och ”Steffi”. Det har lärt mig mycket nu under coronatiden när tävlandet har stått still.

Nicoles tips för säkrare hästhantering

 • Boxen
  – Det är viktigt att inte hålla boxdörren helt öppen när du går in till hästen. Den kan smita ut. Särskilt hästar som är nya på ett ställe kan ha ett flyktbeteeende eftersom de inte känner igen sig. Gå in och stäng dörren sånär som på en glipa som du själv kan ta dig igenom. Sätt på grimman, vänd hästen mot boxdörren och öppna den. Vänd alltid hästen ifrån dig. Gå alltid ut före hästen. 

 • Mockning
  – Tänk på hur du kör in skottkärran i boxen. Vi behöver ibland mocka medan hästarna står kvar inne och äter frukost, och då är det här viktigt, särskilt om stallgången är smal som här hos oss. Kör in kärran så att handtagen inte sticker ut i gången. Det kan annars bli väldigt farligt om en häst som ska passera kan fastna i dem. 

 • Binda upp på stallgången
  – Mellan haken och kedjan ska du knyta balsnören som kan slitas av om hästen skulle bli rädd och slänga sig. Hästen ska inte heller ”hänga” i kedjorna. Och ha gärna en vägg bakom hästens rumpa, det känns alltid bra, tycker jag. 
  – Du ska aldrig lämna hästen ensam på gången under längre tid än det tar att hämta sadel och annan utrustning. Är hästen stressad, ställ den då i boxen så länge, där du också kan ge den lite hö att tugga på. Det bästa är att ha uppställningsplatser i bås, men det finns ju inte i alla stallar. 

 • Hämta och lämna i hagen
  – Öppna grinden och gå alltid in själv först. Vänd hästen mot grinden och stäng den. Vänd alltid hästen ifrån dig. När jag knäpper av grimskaftet så ryggar jag hästen lite för att kunna ha koll på den. Vänd aldrig ryggen mot hästen, håll kontakten och kollen. När du går ut gör du på samma sätt, men knäpper inte av grimskaftet förstås. Så här gör du också när du går in i boxen. 
 • Om att lära barn och unga säkerhet 
  – Man måste bara pränta in i dem att man måste vara försiktig när man hanterar hästar och att man måste göra de saker som krävs.

  Att hålla på med mobilen till exempel stjäl helt ditt fokus från hästen. Men det kan vara bra att ha med en mobil när du rider, ifall det skulle hända något. 


  – Sedan jag själv fick barn har jag blivit ännu noggrannare med säkerheten. Bianca får aldrig gå själv i stallet. Är vi där inne så bär jag henne. Och hon måste alltid ha hjälm på sig då.

 • Led på rätt sätt 
  – Hästen ska gå i min takt och den ska ”vara med” mig. Sök den här kontakten, prata med hästen. Gå själv vid bogen. Se till att hästen inte går för nära dig så att den kan trampa på dig eller putta till dig. Det är viktigt att hästen vet att den har sin zon och du har din. Den får inte krypa inpå dig eller gå på dig. Led alltid på hästens vänstra sida. Vänd alltid hästen ifrån dig. Linda aldrig grimskaft, eller någon annan lina, runt handen.

 • Lydnaden
  – Att hålla hästen lydig är också säkerhet.

  En olydig häst är en farlig häst, men en lydig häst är en lycklig häst, menar jag.

  – Det är faktiskt inte så vanligt med väluppfostrade hästar och det beror nog en del på okunskap. Självklart ska man bry sig om sin häst, men man måste vara bestämd och tydlig i sin hantering med ett tydligt kroppsspråk. Det handlar inte om att vara elak eller hård, men att sätta gränser. Ibland måste man påminna hästen, även om den redan har lärt sig. Och du ska aldrig glömma att berömma hästen när den gör rätt.

 • Håll kontakt
  – Det handlar mycket om rutin att kunna läsa av en häst. Jag brukar kolla av när det kommer en ny häst. Är den med mig? Ryggar den några steg när jag ber om det? Flyttar den på sig när jag ber om det? Det är en övning kan man göra i början när man lär känna en häst och som man kanske får fortsätta att göra då och då. Det skapar också kontakt med hästen.
  – De hästar jag tävlar för andra kommer alltid hit först. Då brukar jag be ägaren att gå ett varv i vår paddock där det finns mycket att titta på runt omkring. Då kan jag se hur hästen beter sig och hur den reagerar på ägarens kommandon.

 • Rutiner 
  – Hästar tycker om rutiner. Och de kan verkligen klockan. Visst kan det skilja lite mellan fodringstiderna över dagar, men ta inte in hästarna klockan 16 en dag och 21.30 nästa dag. Då hinner de bli otåliga där i hagen, börjar kanske springa, och då kan de bli jobbiga att leda in. Det handlar också om säkerhet.

 • Utrustning 
  – Jag rider förstås alltid med hjälm, men har hjälm även när jag longerar eller går ut och går med hästen en runda. Särskilt unghästar kan bli rädda för något, fara i väg och kasta ut en hov i luften. På promenader har hästen alltid träns också. Kanske har jag inte alltid hjälm när jag går med hästen från och till hagen. Visst ska man egentligen alltid ha hjälm när man är tillsammans med hästar, men i vardagsarbetet är det inte alltid realistiskt.
  – Jag har även säkerhetsväst när jag rider, av typen airbag.
  – Bra skor är ett måste. Inga sandaler. Du kan bli illa trampad.
  – Handskar ger bättre grepp och jag slipper bli ”bränd” i händerna av grimskaft eller longerlina.

 • På tävling 
  – Flera gånger har jag sagt till på framhoppningar när barn har gått där och plockat bajs bland alla hästar. Det känns riktigt farligt. När jag har påpekat det i sekretariatet så har det mottagits bra och de har tackat. Och jag kan säga att jag känner mig trygg om ringmastern har hjälm. För tänk om min häst skulle sparka hen där vid insläppet, det skulle jag aldrig kunna leva med.

Nicole Holmén

Ålder: 26 år.
Familj: Sambon Alexander Klevenborn, dottern Bianca 2 år. Syster Stephanie, 29. På gården på Vellinge väster, mellan Malmö och Falsterbo kan man säga, bor även mamma Anette Holmén med sambo. 
Lovande häst: Camaro CB (SWB), valack född 2016 (Cantolar – Classic CB – Classe VDL), uppfödd av Anna Berglund/Tobbe Claesson. ”Jag tror mycket på Camaro, han kan bli en superstjärna.”
Husdjur: Chihuahuan Hilda (”Bibbi), en av fyra chihuahuor på gården, Nala, golden retriever.
När hon inte rider: ”Jag jobbar väldigt mycket, jag har att göra med hästarna kan man säga. På den tid som blir över umgås jag med familjen.”

 

Bli ännu säkrare

Kolla in videon på Youtube från Säker med häst on Tour.

Kolla länkarna där du hittar:

ALLT du vill veta om hästens beteende, behov och skötsel.

TIPS och regler om hästar i trafiken.

RIDSPORTENS egen hjärntrappa att tänka på vid en hjärnskakning.

GODKÄND utrustning – hjälmar, västar, skor, stövlar + tips och råd.

 

Fredrik Jönsson, Jan Jönsson, Ingemar Hammarström – trio som höll clinic i Rättvik under Säker med häst on Tour.