FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / Så skyddar du hästen under sommarbetet
Åtta hästar betar i en sommarhage.

Så skyddar du hästen under sommarbetet

Äntligen är den här – sommaren som många längtat efter hela året. ­Men för att hästarna ska slippa onödiga sommarplågor krävs bra förberedelser.

Att få släppa ut hästarna på sommarbete och se deras glädje när de galopperar i väg brukar vara en härlig upplevelse. Runt om i landet har en del hästar redan börjat sitt välförtjänta sommarlov, medan andra får vänta lite till innan de får komma ut på bete. Att låta hästarna få sin återhämtning är viktigt. 

– Hästar är anpassade för att gå i flock ­utomhus och äta gräs, säger Peter Kallings, förbundsveterinär. 

Det finns dock en rad förberedelser som ­behöver ­göras. Ett exempel är att gå runt hagen och kontrollera staketen. 

– Det är jätteviktigt. Jag har sett skador efter att hästarna har stått och kliat sig på gamla stolpar ­eller försökt komma ut ur hagen. Det är så onödigt när man behöver läsa om hästar som har brutit sig ut och skadat sig på grund av det eller till och med blivit påkörda då de kommit framför en bil ­eller tåg. Det måste bli en skärpning gällande detta. Om hagen eller betesmarken ligger nära en väg är det även viktigt att kontrollera att det inte kastats in skräp, som glas eller burkar som blivit liggande,  ­säger Peter Kallings. 

En annan viktig åtgärd är att se till att hästarna har god tillgång på vatten. En häst kan dricka runt 25–30 liter per dygn och det gäller att vattnet är rent och fräscht.

– Hästar ska ha samma kvalitet på dricksvatten som vi människor, säger Peter Kallings.

Många hästägare fyller badkar med vatten, men det är enligt Peter Kallings inte alltid det bästa alternativet, eftersom det kan bli­ ­stående i flera dagar.

– Det är varmt och växer i det. Då blir det en riskabel smittkälla. För att hålla det fräscht behöver det sköljas ur och göras rent ofta.

– Egentligen borde man ha flera mindre vattenkar i stället för ett stort. Det är viktigt att tänka ­efter hur man har det så att kvaliteten på vattnet blir tillräckligt bra.

Något som kan vara lätt att missa är att ta extra koll på ­hovarna. 

– Ta av skorna, i alla fall bak eftersom det minskar risken för sparkskador när hästarna lever i flock. Men när hästen går utan skor är de mer känsliga för tramp och sprickor. Om hästen har kvar sina skor, behöver man kolla hur skorna sitter.

 – Nästan varje sommar ser jag någon häst i ­hagen som har en lös eller tappad sko som behöver dras av eller slås på, säger han. 

Insekter kan också vara jobbiga under sommaren. Ett sätt att skydda hästen är att låta den bygga upp sitt naturliga försvar. 

– Låt pälsen bli fet och tvätta den inte. Borsta i stället för att spola av benen om de är leriga. Låt den lukta som en sommarhäst ska lukta, säger ­Peter Kallings.

Om hästen är extra känslig kan det behövas en flughuva för att skydda ögonen. Enligt Peter Kallings bör man dock vara mer restriktiv med­ ­insektsmedel.

– Var försiktig och kolla att det är godkänt för häst och ta reda på vad det innehåller, både för hästens och människans skull. Har du en hage med många insekter, kanske man måste använda det, men gör det med förnuft, säger han. 

Ett annat sätt är att hästarna själva har möjlighet att söka skugga eller en vindstilla plats. 

– De lider nog inte så mycket av värmen utan det är mest insekter som gör att de vill förflytta sig och skydda sig, säger Peter Kallings.

Hästen behöver också hinna vänja sig vid betet. 

– Hästar behöver ett par veckor på sig vid ett ­foderbyte. Om hästen står på hö eller hösilage i stallet kan det vara bra att låta den beta gräs ­kortare stunder innan den släpps ut på betet. Det minskar risken för fång.

Samma sak gäller när hästen ska tas in från betet. Då är det bra att den successivt får vänja sig vid att äta hö eller hösilage igen för att undvika kolik. 

Ytterligare en sak är att undersöka att det inte finns några giftiga växter i hagen. Några vanliga växter som är giftiga för hästen är sprängört, bolmört, stånds, ek/ekollon, stormhatt, idegranoch örnbräken.

– I början av sommaren när det är gott om bete undviker hästarna ofta det giftiga men när betet minskar med återstående ”rator” finns det risk att de också äter av dessa växter. Läs mer på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida, sva.se.  

– Det är även viktigt att betet är anpassat så att hästen inte får i sig för mycket och blir för rund. Ett gödslat och kraftigt bete kan öka risken för fång hos exempelvis shetlandsponnyer och gotlandsruss som är lättfödda.