FÖLJ 

 • Logotyp för Facebook

Annons

  Hem / Reportage / Träna Mounted Games

Träna Mounted Games

Lek, fart och laganda. En fartfylld mångkamp där alla kan vara med. Häng med på Mounted Games-läger och greppa tekniken i ridsportens mest lekfulla gren.

Det är fullt fokus och det går rasande fort när de vassaste ryttarna enkelt svingar sig upp i sadeln och hästarna sedan växlar upp från noll till hundra i rekordfart. 

Mounted Games (MG), som tidigare kallades gymkhana, är spännande stafett som på ett lekfullt sätt testar hästens lydighet och ryttarens balans och goda ridning.
– Framförallt är det ett kul och nyttigt komplement till mer traditionell ridsport och ett kanonbra sätt att lära sig ha koll på hästen, säger Isabelle Knutsson, 26, som vunnit SM-guld i grenen som junior och som även har ridit VM.
– Det fina är också att vem som helst kan vara med. Här behövs inga dyra hästar eller kostsam utrustning. Man utvecklas tillsammans med sin häst och sitt lag. Lagandan är jätteviktig!


Isabelle Knutsson

Mounted Games föddes i Storbritannien 1957. Prins Philip, Duke of Edinburgh, uttryckte en önskan om att ta fram en tävlingsgren där också ryttare utan egen häst kunde delta, under klassiska Horse of the Year Show i London. 

Under åren har sporten utvecklats och finns i dag i cirka 20 länder. I Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Irland och är grenen jättepopulär med hundratals lag. Till Sverige kom Mounted Games på 1980-talet, och till Gothenburg Horse Show där det blev en publikfavorit som smittade av sig i Göteborgsområdet där sporten fått sitt främsta fäste.

– Framförallt är det ett kul och nyttigt komplement till mer traditionell ridsport och ett kanonbra sätt att lära sig ha koll på hästen.

Isabelle Knutsson blev introducerad i sporten av en granne.
– Jag blev fast på en gång och började träna MG på ridskolan.
I dag är hon, precis som sina hästar, allsidig och tävlar i både dressyr och hoppning. 
– Jag varierar träningen, rider en del dressyr och mycket ut i skogen. Mounted Games kanske jag tränar en gång i veckan.

För att få den kondition och smidighet som krävs på hög nivå löptränar Isabelle och går ibland på gym. 
– Men Mounted Games funkar på alla nivåer och är perfekt som till exempel knatteridning i enbart skritt med en ledare, säger hon.

För att börja träna grenen bör du behärska hästen i alla gångarter, och du ska kunna stanna. Bakom farten och de snabba svängarna ligger timmar av träning – i skritt.
– Börja alltid med att ”sätta” momenten i skritt. Hästen ska vara lugn och lydig. När det känns bra kan du börja trav och så småningom i galopp. Det är viktigt att vila på varje steg och inte ha för bråttom. 

Den perfekta tävlingshästen i Mounted Games är snabb, vändbar och lyhörd och har den rätta nerven.

– Hästen ska vara både explosiv och stabil. Det låter kanske konstigt, men den måste vara cool och inte stressa upp sig i onödan.
– Men Pongo, en av mina bästa tävlingshästar som är 27 år i dag, började faktiskt sin karriär i SVT-programmet Ponnyakuten (där ryttare fick hjälp med problemhästar) därför att han var så rädd för precis allt! Men det tränade vi bort tillsammans. 

Isabelle Knutsson är en sann ambassadör för Mounted Games och har startat prova på-verksamhet i hemmaklubben Billdals RF och har hållit clinics hos andra föreningar. 

Mounted Games funkar på alla nivåer och är perfekt som till exempel knatteridning i enbart skritt med en ledare.

För att få fler att upptäcka tjusningen i sporten bjöd hon in till två läger under sommaren 2020, i Fiskebäck, vid havet strax söder om Göteborg. Kompisar, hästmys, teori och två ridpass om dagen, på egen eller medhavd häst, gav blodad tand hos många.
– Fem av sex deltagare från det första lägret checkade in även på det andra. I höstas bildade några av oss till och med ett lag i SM. Vi kom visserligen sist men det var ju så himla kul och bara början. Nu ska vi träna för att komma igen.

Upp och i väg.

Träningstips

 • Mounted Games kräver precision. Träna mycket övergångar.
 • Halterna ska sitta klockrena. 
 • Träna din häst vid hand. Den ska lyssna på dig och stå stilla när du ber om det.
 • Om hästen reagerar på materialet – koner, flaggor med mera – som ingår – låt det då stå kvar på ridbanan och vänj hästen genom att rida runt det på träning.
 • Träna smidighet och små svängar. 
 • Träna upphopp. För att vinna tid svingar sig ryttare ibland upp på hästryggen i farten, även om det så klart går att använda stigbyglar också. Upphopp är enklast att göra i trav eller galopp. Farten hjälper till att ge kraft i hoppet. Ta ett stadigt tag runt manen och framvalvet på sadeln. Räkna 1, 2, 3 och gör ett jämfotahopp upp i sadeln. 

Säkerhet

  • Anpassa alltid fart och svårighetsgrad till ryttarens färdigheter.
  • Godkänd hjälm är så klart obligatorisk.
  • Det går fint att använda säkerhetsväst. 
  • Använd inte ridskor med snören som kan fastna.
  • Tumma aldrig på högerregeln!
  • Håll dig på din del av banan. 

Tips på kul och enkla grenar

Slalom 

Det här behövs: Fem stadiga stolpar, cirka 150 centimeter höga, en stafettpinne i trä, 30 centimeter lång. 
Det här är en snabb gren där alla i laget ska rida så fort som möjligt mellan stafettpinnarna, tillbaka samma väg och sedan växla stafettpinnen till näste ryttare. Starta från vänster sida om första stolpen. 
Tips: Håll alltid materialet i höger hand! Rid inte alltför nära stolparna så du riskerar att välta dem. 

Fyrflagg

Det här behövs: Fem flaggor, två koner. 
En snabb och teknisk gren med flera moment. I den ena av banans två koner står fyra flaggor. Första ryttaren startar med en flagga i handen och sätter den tomma konen längst bort i banan, vänder runt, plockar med sig en flagga från den andra konen och växlar över till nästa ryttare. När sista ryttaren lämnat flaggan vid den översta konen gäller det att plocka sista flaggan och snabbt ta sig över mållinjen. 
Tappar ryttaren en flagga, eller rubbar konen, så måste hen hoppa av och fixa detta innan hen kan fortsätta. 
Tips: Håll alltid materialet i höger hand. Greppa långt ner på flaggan. Stå stilla när du sätter flaggpinnen i konen och försök att inte darra på handen. 

Boll och kon

Det här behövs: En tennisboll, två koner.
En klurig gren som kräver noggrannhet och smidighet. Placera en kon på mittlinjen och en kon med en tennisboll längre bort i banan. Förste ryttaren startar med en tennisboll och lägger den på första konen, hämtar sedan bollen på nästa kon och lämnar över den till nästa ryttare. Ryttare nummer 2 placerar bollen på konen vid tvåmeterslinjen, hämtar bollen på mittlinje-konen och lämnar över den till nästa ryttare. Ryttare 3 gör på samma vis som ryttare 1 och ryttare 4 gör som ryttare 2, men lämnar inte över tennisbollen när hen passerar mållinjen. 
Tips! Här måste du böja dig från hästryggen för att nå bollen. Håll i tygeln samtidigt som du böjer dig. Håll balansen med vänsterfoten mot bakvalvet. 

Muggflytt

Det här behövs: Fyra stolpar, två muggar 
Här gäller det att både pricka rätt och rida snabbt. På banan står fyra stolpar. På den första och tredje stolpen sitter en upp-och-nervänd mugg. Första ryttaren flyttar första muggen från stolpe 1 till stolpe 2 och sedan den andra muggen från stolpe 3 till stolpe 4. Nästa ryttare flyttar tillbaka muggarna. De sista två ryttarna upprepar proceduren. Faller en mugg måste ryttaren plocka upp den och placera den på rätt stolpe innan hen kan fortsätta. Laget är i mål när fjärde ryttaren flyttat muggarna och passerat mållinjen. 
Tips! Ha fokus på muggen när du placerar den på stolpen. 

Däcket

Det här behövs: Ett cykeldäck.
Här är det full fart som gäller fram till däcket. Hoppa av, trä din kropp igenom däcket, hoppa upp igen och sätt fart mot mållinjen. 

Så går det till

 • Du kan tävla i lag, par eller individuellt.
 • Hästarna/ponnyerna får vara max 152 centimeter över manken.
 • Det finns 33 grenar med olika svårighetsgrad.
 • Ett lag har fem ryttare och fem hästar – men bara fyra ryttare rider varje gren. Det ger hästar och ryttare en chans att vila under tävlingen.
 • Den siste ryttaren i varje lag bär ett hattband för att domaren ska ha koll. Bandet ska vara minst 4 centimeter brett.
 • Det första laget med alla ryttare i mål vinner. 
 • Ryttaren måste sitta grensle i sadeln över mållinjen, men fötterna behöver inte vara i stigbyglarna.
 • Killar och tjejer tävlar ihop.
 • Du kan träna och tävla så länge du vill, här finns ingen åldersgräns.

Alltid – slå en knut på tygeln.
Aldrig – spö och sporrar. 
Gyllene grundregel – sväng alltid till höger på banan och vid målgång. Det måste sitta ”som berget” för att undvika krockar.

Tänk på!

 • Hästar som kan sparka eller bita andra passar inte för Mounted Games. 
 • Skynda långsamt i din träning och vila på varje nivå. 
 • Vila också din häst mellan varven, både när du tränar och tävlar.

 

Veta ännu mer?

Möte med Anette Svanberg

Anette Svanberg kan sägas vara rätt kvinna på rätt plats. Hon tävlade själv ponny, följde döttrarnas ponnykarriärer och är nu landslagsledare för svensk ponnydressyr. – Tiden som ponnyryttare är jätteviktig för en fortsättning, säger hon.