FÖLJ 

  • Logotyp för Facebook

Annons

    Hem / Reportage / WE-hästen – modig och klok

WE-hästen – modig och klok

Det var Ulrika Pernlers tränare som tyckte att hon och lusitanon Dartagnan skulle passa bra ihop. Och det blev en ”perfect match”. I dag tävlar de i både working equitation och dressyr.

Text och foto: Rebecka Ell

– Dartagnan är både modig, klok och reaktionssnabb. Egenskaper som passar väl för working equitation (WE) där kvickhet är viktigt, säger Ulrika Pernler som ägt Dartagnan sedan han var sex år och som själv utbildat honom till medelsvår klass i WE och till medelsvår B i dressyr. 
Dartagnan må i boxen framstå som lugn och tystlåten, alltid vänlig och glad. Utomhus visar han dock gärna sin explosiva sida och röjer runt i hagen även om alla hästar omkring honom lugnt står och betar. 
– Han är alltid på bra humör och ivrig att hitta på något så fort jag tittar in till honom i stallet. Det är mycket häst att hantera som den energiska och explosiva lusitano han är. Därför skulle jag inte beskriva honom som en nybörjarhäst, men han är samtidigt otroligt rolig att rida i och med hans framåtanda och naturliga fallenhet för samling.
Under 2017 halkade Dartagnan omkull och drog av en sena i bakbenet. Efter det följde total boxvila i sex månader samt ett års rehabilitering. Den långsamma och noggranna återhämtningen har bidragit till att han nu är starkare än någonsin och tillsammans satsar han och Ulrika mot SM i WE sommaren 2021. 

Tjuren är ett av de hinder som ingår i WE. Tjuren och lansen symboliserar det arbete som en ryttare gör i fält för att flytta boskap mellan olika marker. 

Ulrika Pernlers vita och resliga kompanjon är mångsidig. Utöver WE och dressyr tycker han om att emellanåt hoppa något språng. Exteriören har han också på sin sida vilket bidrog till att han 2016 blev utnämnd till såväl champion som dressyrchampion och Champion of the Champions vid den svenska Lusitanofeiran – en årlig hästfest som samlar alla lusitanohästar i Sverige. 
– Dartagnan är en häst med gamla linjer i sin stamtavla och att han blev utnämnd till Sveriges finaste lusitano är nog vårt stoltaste ögonblick tillsammans, säger Ulrika Pernler.