De gör svårt till möjligt

2014-10-09

Att göra svårt till möjligt är uppdraget när ridterapeuten Pia Tillberg och läraren Åsa Mächs pratar om ridsport och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
- Det handlar om lust, nyfikenhet och möjligheter. Och om konsten att våga vara känslomässigt närvarande, sammanfattar Pia Tillberg budskapet vid tre kurdagar under hösten.

Autism, ADHD, ADD, Asperger, tvångssyndrom och tourettes syndrom är exempel på olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Diagnoser som innebär begränsningar och möjligheter som kan få kraft bland äkta hästkrafter.

Hur vi inom ridsporten bättre kan möta barn- och vuxna med liknande diagnoser är innehållet vid kursdagarna som samlar ridlärare och ridskolepersonal kring temat ”Att göra svårt till möjligt”.

Mälarhöjden 1

Anna Clevesjö och Mälarhöjdens tryggaste trotjänare; Woodstock.

- Vi har alla möjligheter och är nyfikna på vad och hur vi kan göra för att ta emot fler med speciella behov. Det handlar bara att komma igång, säger Anna Clevesjö, instruktör och fritidsledare på Mälarhöjdens Ridskola, värd för Stockholmsträffen där cirka 50 deltagare trängdes i stallcaféet ”Ninas ställe”.

Pia Tillberg är legitimerad sjukgymnast och ridterapeut. Åsa Mächs är lärare med inriktning specialpedagogik och autismspektrumtillstånd.

På kursen förklarar de bland annat vad olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär och vilka begränsningar och möjligheter som finns bakom. De pratar om mötet med personer med speciella behov och om praktiska lösningar i undervisningen.

Nyckeln till bra möten är just kunskap.
- Är man trygg i sin yrkesroll blir mötet enklare och mer givande för alla , säger Anna Clevesjö.

Pia och Åsa vill inspirera ridskolepersonalen att låta fler trivas och växa genom hästarna och ridningen.
- Men man ska inte konstra till det för mycket, säger Pia.
- Ibland handlar det bara om att få vara i tillsammans med hästarna i stallmiljön. Ridningen kan bli ett senare kapitel.
- Det gäller att jobba utifrån sina egna förutsättningar.. Börja i liten skala och bygg på verksamheten efter hand, säger hon.

Att ta emot personer med den här typen av funktionsnedsättningar kräver framförallt rätt inställning hos personalen menar Pia och Åsa.
- Personligheten är kanske viktigast av allt, det här uppdraget kräver lite känsla och nyfikenhet.
- Det gäller att kunna vara närvarande och att man är beredd att hänga med och gå dit vinden blåser.

Kommande kurstillfällen är i Lund den 16 oktober och Umeå den 25 november.

 

 SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons