Annons

    Hem / Tävling / Smittinfo / EHV-1 / EHV-1 utbrottet 2021

Ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1)

2021-04-14 Rekommendationer till ryttare och arrangörer efter tävlingsstoppet

Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet har hävts från och med den 12 april. Med anledning av den senaste tidens utbrott av neurologisk variant av EHV -1 i Europa rekommenderar Svenska Ridsportförbundet att utökade försiktighetsåtgärder genomförs inför och på tävling av ryttare och arrangörer. Rekommendationerna gäller från och med 12 april 2021 till och med 30 maj 2021. Läs mer HÄR

Vad gäller för pay and jump, öppen bana mm?
Tills vidare gäller att pay & jump, öppen bana etc. kan genomföras i anpassad form utifrån att allmänna råd om Covid-19 och riskbedömning så tillåter, samt med tillfälliga TR som utgångspunkt. Läs mer HÄR

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen.

Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

På SVA:s (Statens veterinärmedicinska anstalt) hemsida finns mer information om sjukdomen.

Q&A - Experterna svarar på frågor om EHV-1

Här svarar Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings och SVA:s statsveterinär Gittan Gröndahl på era inskickade frågor om EHV-1.

Utbrott av EHV-1 i Valencia 2021

Uppdaterat 2021-04-16:
20 februari 2021 uppdagades ett stort utbrott av ekvint herpesvirus (EHV-1) neurologisk form vid de internationella hopptävlingarna i spanska Valencia. Många hästar blev väldigt sjuka och flera dog, varav två svenskägda hästar. Resterande 30 svenska hästar som var på plats är hemma i Sverige igen. Inga hästar finns längre kvar på tävlingsplatsen. Fall av EHV-1 kopplade till Valencia har upptäckts i Sverige, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Qatar, Schweiz, Slovakien och Danmark. Här nedan hittar du mer info.