Hem / OS-nyheter / OS-silver till Peder och All In

OS-silver till Peder och All In

Efter en makalös svensk uppvisning och en superspännande omhoppning blev det till slut ett nytt OS-silver till Peder Fredricson och All In. Alla svenska ryttare slutade topp-5 i Tokyos OS-hoppning.

- Det känns fantastiskt för att All In är tillbaka. Att han visar den formen han gjorde igår och att han går in idag och visar den formen igen. Speciellt nu när han kommer tillbaka på det här sättet, precis i rätt timing inför OS, säger Peder Fredricson, som är märkbart rörd efter att för andra gången på samma häst ha ridit hem en individuell OS-medalj.

För ett år sedan var han väldigt, väldigt långt ifrån en OS-medalj. Vi har haft det som mål, men det har varit en lång väg.

- För ett år sedan var han väldigt, väldigt långt ifrån en OS-medalj. Vi har haft det som mål, men det har varit en lång väg. Och den blev ännu lite längre på grund av corona och hästvirus, så vi var lite sent ute, berättar Peder.

- Jag trodde vi var på väg åt rätt håll, men man vet ju aldrig. Den här formtoppen föll precis rätt in. Han hoppade super igår och idag när jag travade fram på uppvärmningen kändes han fantastisk. Jag hade på känn när jag tog de första tio stegen att idag kan det bli en bra dag. 

PederFredricson_hopp2.jpg"Jag hade på känn att det skulle bli en bra dag idag", säger Peder Fredricson som efter en lång tid av osäkerhet prickat formtoppen på All In precis rätt. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

17 hundadelar snabbare än Peder och All In var Ben Maher, Storbritannien, och Explosion W som åker hem med det individuella OS-guldet.

- Mitt mål var att ta guld såklart, samtidigt känns det lite girigt att stå här och vara tjurig över att man fick ett silver. Jag tror att just idag spelade det ingen roll vem som red först eller sist för marginalerna var så små. Idag var det hans dag helt enkelt. Hade vi gjort det en gång till hade det kanske varit min dag, säger Peder, som menar att det inte går att jämföra dagens omhoppning med den för fem år sedan i Rio.

- Omhoppningen här var så mycket snabbare än den i Rio, det går inte att jämföra. Det var en helt annan sport idag än vad det var då. Jag skulle säga att den här omhoppningen var dubbelt så snabb. 

Jag känner för mina lagkamrater måste jag säga. Jag hade gärna haft dem omkring mig på podiet

I och med det nya OS-upplägget där den individuella tävlingen avgörs före lagtävlingen finns fortfarande chansen att komma hem med ett guld från Tokyo.

- Vi ska ta guld om några dagar, så vi får väl kompensera med det. Jag känner för mina lagkamrater måste jag säga. Jag hade gärna haft dem omkring mig på podiet, säger Peder.

Förutom Peder var även Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson med till OS-finalens omhoppning. Det betydde tre svenskar av totalt endast sex ryttare i omhoppning.

De övriga ryttarna var, förutom guldmedaljör Ben Maher, Maikel van der Vleuten, Nederländerna, och Daisuke Fukushima, Japan. Som sista ekipage ut i omhoppningen var det Maikel van der Vleuten och Beauville Z som tog hem bronset.

Henrik von Eckermann-King Edward_Tokyo-OS-final.jpgHenrik von Eckermann och King Edward satte två fantastiska rundor, men hade inte tiden på sin sida i OS-finalen. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Henrik von Eckermann slutade fyra. Den tunga, första platsen utanför medaljerna.
- Det känns lite tungt nu. Men det får jag ta på mig själv, hästen kunde inte gjort det bättre. Jag var för långsam. Det finns inte så mycket mer att säga om det, menar Henrik. 

Man vet vad som ligger bakom det här, allt jobb, allt som ska klaffa, och att sen vara så nära. Då förstår man att man är besviken.

Han har analysen klar för sig redan direkt efter ritten.
- Jag var bra på hinder ett-två-tre. Sen hade jag ett (galoppsprång) för mycket till fyran, ett för mycket i svängen runt och ett för mycket till sista. Det kostade medaljen.

Hur gör du för att komma över besvikelsen?

- Det är ju inte första gången, men det är klart att det är lite jobbigare med ett OS än med en vanlig tävling. Man vet vad som ligger bakom det här, allt jobb, allt som ska klaffa, och att sen vara så nära. Då förstår man att man är besviken, säger Henrik, som får blicka fram mot fredagens lagtävling.

- Det är som det är. Hästarna hoppar jättebra. Vi får ladda om för lagfinalen, eller lagkvalet. Först ska vi kvala också.

MalinBJ_hopp2.jpgMalin Baryard Johnsson har bara beröm för Indiana, men erkänner att det är lite tomt efter femteplatsen. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Malin Baryard Johnsson gick ut tidigt i omhoppningen och satte en snabb och felfri runda. Men med många starka ryttare bakom sig räckte tiden till slut till en femteplats.

- Det känns lite tomt. Jag får till en grundomgång som är näst intill perfekt och i omhoppningen gör jag vad jag kan. Samtidigt vet jag att med de ekipage som är med så får jag det svårt i den här omhoppningen. Det är dessvärre några av världens snabbaste ekipage och jag visste att risken för det här fanns, menar hon.

Jag gick in i omhoppningen och red så fort jag kunde i stort sett. Jag får till en väldigt bra runda. Men det räckte inte idag. Det är skitsurt förstås.

- Jag gick in i omhoppningen och red så fort jag kunde i stort sett. Jag får till en väldigt bra runda. Men det räckte inte idag. Det är skitsurt förstås. När man får till såna rundor som jag får så tycker man nästan att man är värd en medalj. Men vi är inte lika snabba som de här ekipagen, hur snabbt vi än försöker rida.

Att Indiana är i sitt livs form råder ingen tvekan om.
- Jag är självklart väldigt, väldigt nöjd med vår insats. Hon hoppar helt makalöst bra. Vi har verkligen prickat formen. Idag var hon också strålande att rida. Jag hade bara hoppats att de andra inte var lika bra som de var.

Vi sitter på tre väldigt kapabla hästar som gör det relativt enkelt ändå.

Man kan väl säga att Sverige går in som guldfavoriter i lagtävlingen nu?

- Det kan man lugnt säga, med tre stycken felfria här i finalen, det ser ju onekligen bra ut. Samtidigt får man inte glömma att våra hästar har gått dubbla rundor idag, så det är ju en nackdel såklart. Men jag tror att hästarna kommer återhämta sig bra, de är i väldigt bra form och vi har en vilodag imorgon, säger Malin.

- Vi sitter på tre väldigt kapabla hästar som gör det relativt enkelt ändå. Så vi får hålla tummarna några dagar till här.

Resultat

Slutresultat individuell final (pdf)

Nöjda pararyttare på väg hem

Efter ett par händelserika veckor börjar det bli dags för våra pararyttare att packa ihop och åka hem från Tokyo. De har med sig upplevelser, erfarenheter – och en medalj.