Hem / OS-nyheter / OS i Tokyo flyttas fram

OS och Paralympics i Tokyo flyttas fram

OS och Paralympics i Tokyo 2020 flyttas fram med anledning av coronaviruset Covid-19. Spelen ska genomföras senast under sommaren 2021.

- Ett klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsorisker var inte ett alternativ, säger Sveriges Olympiska Kommittés (SOK:s) ordförande Mats Årjes.

Det är ett stort avbräck för de ryttare som matchat mot OS i år, man vet aldrig vilka ekipage som är aktuella om ett år. Men det är viktigt att vi nu har fått ett besked och kan planera utifrån det. 

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) hade under tisdagen möten med japanska myndigheter och organisationskommittén för spelen i Tokyo. Då togs beslut att flytta spelen från start juli 2020 till att arrangeras senast under sommaren 2021.

- Det är ett stort avbräck för de ryttare som matchat mot OS i år, man vet aldrig vilka ekipage som är aktuella om ett år. Men det är viktigt att vi nu har fått ett besked och kan planera utifrån det. Det är inte mycket att göra i det här läget. Alla måste ta sitt ansvar för att försöka begränsa den här smittan och vi är övertygade om att IOK:s beslut är välgrundat, säger Svenska Ridsportförbundets OS-koordinator Annika Ersgård.

Nu fortsätter SOK arbetet med att förbereda den svenska truppen på bästa möjliga sätt.

- Det är bra att det kommer ett besked redan nu. Det är viktigt så vi kan förbereda våra aktiva, ledare och förbund inför spelen i Tokyo 2021. Vårt viktigaste fokus nu är att finnas tillgängliga för aktiva och ledare för att skapa skräddarsydda planer för var och en. Vi vill visa omsorg om de aktiva, svara på frågor, och för att exempelvis hjälpa till att lösa en del praktiska saker kring deras vardag och träningssituationer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Även Paralympics flyttas

Paralympics flyttas också fram på grund av coronapandemins påverkan. Sveriges Paralympiska Kommitté står bakom beslutet till 100 procent.

– I den globala situation vi haft den senaste tiden så har förutsättningarna för att genomföra bra spel för världens paralympier försämrats för varje dag som gått. Paralympiska spelen kan inte arrangeras till vilket pris som helst, speciellt inte på bekostnad av idrottarnas säkerhet. Därför tycker jag att det är ett klokt beslut att skjuta fram spelen. Ur ett hälsoperspektiv känner jag att just våra aktivas säkerhet inför och under arrangemanget inte längre kunde var garanterad, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté.

Ludwig Svennerstål fyrstjärnig åtta

Ludwig Svennerstål slutade på en fin åttondeplats vid den fyrstjärniga fälttävlan i Aston le Walls, Storbritannien, som avslutades med hoppning och terräng på onsdagen.