Hem / OS-nyheter / Sverige sexa i OS-finalen i dressyr

Sverige sexa i OS-finalen i dressyr

Det svenska laget med Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Antonia Ramel slutade på sjätte plats i dressyrens lagfinal på OS i Tokyo. Tyskland tog hem guldet med USA på silverplats och Storbritannien på bronsplats.

OS-dressyrens lagtävling avgjordes i Grand Prix Special med det nya OS-formatet där bara tre ryttare rider i laget och alla resultat räknas.

Kompletta resultat Grand Prix Special (pdf)
Här kan du se resultaten i procent

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD var sist ut i det svenska laget och såg till att Sverige klättrade en placering till sjätteplats totalt. Med resultatet 75,988 procent blev det 2500 poäng jämnt för ekipaget och Sverige slutade på 7210 poäng.

Det var väldigt, väldigt varmt där inne, men han gjorde allt för mig.

- Jag är väldigt nöjd med Dante, han har en så positiv energi och vill göra sitt bästa. Det var väldigt, väldigt varmt där inne, men han gjorde allt för mig och var fortfarande pigg, säger Therese, som hade flera highlights med bland annat nior för ökad galopp, men lite lägre betyg för skritten och första piaffen.

- Han kanske var lite för motiverad i första piaffen, han ville starta lite för tidigt. Men det är ju egentligen en positiv sak, hellre att de vill piaffa än att de inte vill piaffa, menar Therese.

Vi kom till Tokyo och hade hoppats på mer såklart, men sen händer saker och ting.

Efter att Patrik Kittel och Well Done var tvungen att strykas ur laget såg förutsättningarna lite annorlunda ut.
- Vi kom till Tokyo och hade hoppats på mer såklart, men sen händer saker och ting. Det är ingenting vi hänger läpp över nu. Det kommer nya mästerskap och förhoppningsvis kanske man kan få rida en olympiad till, säger Therese.

- Vi visste tidigt idag att vi inte riktigt hade någon chans. Vi kunde bara göra vårt bästa och i slutändan tycker jag att vi kan vara nöjda med det.

Juliette Ramel-Buriel_Tokyo_GPS.jpgJuliette Ramel och Buriel K.H. satte ett fint program och är laddade med bra känslor inför kürfinalen. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold

Juliette Ramel gjorde tumme upp och var nöjd efter dagens ritt med Buriel K.H. som slutade på 75,714 procent (2491 poäng).
- Det känns jättebra idag, en större miss, men han kändes jättebra, säger Juliette, och syftar på galoppombyten i vartannat steg där det blev en miss.

- Vi kom in lite på tvären på diagonalen, jag samlade honom lite för mycket. Men det är den bra känslan som är det viktigaste, det är därför man gör det.

Man får försöka vara iskall och bara kämpa på.

Var det tufft att gå in och rida i det läget ni låg i?

- Vi visste att Patrik inte kunde rida och det slår hårt mot vårat lag. Jag hann inte prata med Antonia innan min ritt. Det enda jag försöker koncentrera mig på är att göra mitt bästa, det är det som gynnar laget i slutändan. Men det är klart att det är tråkigt. Man får försöka vara iskall och bara kämpa på.

antonia ramel-brother de jeu_GPS_Tokyo.jpgAntonia Ramel och Brother de Jeu inledde på höga procent, men fick liksom i GP-programmet problem med piaffen. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold

Antonia Ramel och Brother de Jeu fick 67,447 procent och 2219 poäng av domarna. Hon var naturligtvis besviken efter missen som gjorde att Sverige låg på åttonde plats efter att alla lagen ridit med sina första ryttare.

- Han blev väldigt rädd i Grand Prix:en i piaffen och jag tror att han kände igen sig lite i det. Jag fick ingen respons på mina hjälper där inne. Så jag försökte gå ur piaffen för att komma framåt och det gick inte idag tyvärr, säger Antonia, efter att Brother de Jeu stegrat sig i första piaffen.

Det är någonting jag aldrig har legat på innan. Inte ens sedan han debuterade Grand Prix.

- Det är en jättebesvikelse när det händer, för jag vet att det kostar jättemycket. Vi låg på 74 procent och så åker vi ner till 67 procent. Det är ju någonting jag aldrig har legat på innan. Inte ens sedan han debuterade Grand Prix, så det är en väldig besvikelse. Det är egentligen en av våra styrkor, piaffen. Det är det vi till viss del brukar ta poäng på, säger hon.

Nu gäller det att försöka blicka framåt.
- Jag ska gå hem och försöka få ordning på vad det är, så att han är med mig igen. Det här är ingenting som har hänt innan. Det är någonting som har kommit nu, efter att han såg sin skugga första dagen. Och sen har vi inte riktigt fått rätt på det. Det har blivit en osäkerhet hos honom och självklart hos mig också.

Två svenska ryttare i den individuella OS-finalen

Under onsdagen väntar Grand Prix Freestyle (kür) och individuell OS-final för de 18 bästa ryttarna. Sverige har både Therese Nilshagen och Juliette Ramel till start.

- Jag satsar på att försöka rida en fin, bra kür. Jag vill presentera min häst på bästa sätt och såklart uppnå så bra procent det går. Sen får vi se hur långt det räcker, säger Therese.

Juliette vill gärna ta med sig dagens fina känsla.
- Jag hoppas ha samma känsla som idag, jag ska gå in där och ha kul.

Läs mer om kürfinalen HÄR

Liveresultat

Liveresultat hittar du HÄR

Finns också i appen Olympics

Tyskland guld GPS Tokyo.jpgGuld till Tyskland med fantastiska trion Dorothee Schneider/Showtime FRH, Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB och Isabell Werth/Bella Rose. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold.

Alla dopningsprov negativa

Alla dopningsprov tagna på ryttare och hästar under OS och Paralympics i Tokyo, Japan, har visat negativt resultat.