Hem / OS-nyheter / Både Juliette och laget till final

Både Juliette och laget till final

Juliette Ramel red in på 73,369 procent med Buriel K.H. i OS-dressyrens Grand Prix i Tokyo. Det räckte till finalplats både för henne och det svenska laget. Sedan tidigare är även Therese Nilshagen klar för individuell final.

Resultat Grand Prix individuellt (pdf)

Resultat Grand Prix lag (pdf)

Juliette Ramel blev tvåa i sin startgrupp efter Dorothee Schneider från Tyskland. Det innebär att hon startar den individuella OS-finalen Grand Prix Freestyle (kür) på onsdag.

Men innan dess ska hon rida lagfinal tillsammans med lagkamraterna Therese Nilshagen och Antonia Ramel på tisdag. Lagfinalen rids i Grand Prix Special och är öppen för de åtta bästa lagen efter helgens Grand Prix. Det svenska laget slutade på en sjätteplats i kvalet.

Det är en ny dag på tisdag, ett oskrivet blad. Även tyskarna börjar på noll.

- Det var skönt att vi med god marginal kom med till finalen. Det var det vi hade räknat med, säger förbundskapten Bo Jenå.

Enligt de nya OS-reglerna i dressyr börjar alla lag om på noll i tisdagens lagfinal.
- Det är en ny dag på tisdag, ett oskrivet blad. Tyskarna är ju fortfarande världsbäst när det gäller. Men även tyskarna börjar på noll. Så det gäller att rida om procenten, menar Bo Jenå.

Han ser fram emot att se sina ekipage ta sig an Grand Prix Special.
- Specialen passar våra hästar ännu bättre. Vi har gott hopp om att skruva upp procenten lite till på tisdag.

Rekordhållare med sikte på Specialen

Juliette Ramel var nöjd med dagens ritt, men irriterad över misstagen.
- Jag hade en bra känsla. Men det är lite störigt med misstagen. Det var tre små grejer, men det kostar ändå mycket, säger hon, och reflekterar över det som kunde varit bättre.

Efteråt kan jag känna att jag skulle varit lite kvickare själv och tänkt lite framåt i piafferna.

- Han vägde lite tillbaka i två piaffer, tror jag, det var lite för mycket på stället så att det nästan blev bakåt. Det är skit för han har ju en väldigt bra piaff egentligen. Sen gjorde han ett jämfotahopp i bytena i varje, som också räknas två gånger, så det är också dyrt. Men det är så det är, de är ju hästar.

- Jag känner mig nöjd överlag, men efteråt kan jag känna att jag skulle varit lite kvickare själv och tänkt lite framåt i piafferna. I bytena i varje vet jag inte riktigt varför det blev så. För de sitter oftast verkligen bra.

Lagfinalen rids i Grand Prix Special och där har Juliette och Buriel det svenska rekordet på 79,915 procent.
- Jag vet inte om Specialen är mitt favoritprogram eller om det är att jag har ridit en dag och sätter lite mer fart andra dagen. Men jag tycker väldigt mycket om programmet. Oftast är jag mer avslappnad i andra klassen, man försöker rida mer på säkerhet första dagen, säger hon.

Jag hoppas verkligen att vi slår till i Specialen.

Juliette vet att hon och Buriel kan prestera. Och menar att även lagkamraterna har mer att plocka ut.
- Om vi alla rider på topp, så hoppas jag att det räcker långt. Tessans Dante kan gå väldigt bra, min kan gå väldigt bra och Antonia kan också gå på runt 75. Så jag hoppas verkligen att vi slår till i Specialen.

Therese Nilshagen och Antonia Ramel genomförde sina ritter på lördagen - läs mer HÄR

Tisdag 27 juli 
10:00-15:15 Grand Prix Special (lagfinal, 8 lag = 24 startande), Discovery+ från 10:00 och Kanal 9 10:30-12:45 (med reservation för ändringar)

Liveresultat

Liveresultat hittar du HÄR

Finns också i appen Olympics

Detaljerade resultat, mark by mark, HÄR

Alla dopningsprov negativa

Alla dopningsprov tagna på ryttare och hästar under OS och Paralympics i Tokyo, Japan, har visat negativt resultat.