Hem / OS-nyheter / Guld till Sverige!

OS-guld till Sverige!

För första gången på 97 år har Sverige tagit ett OS-guld i hoppning! Hjältarna som red in i historieböckerna är Henrik von Eckermann på King Edward, Malin Baryard Johnsson på Indiana och Peder Fredricson på All In.

Upplösningen kunde inte ha varit mer spännande. Efter en spännande grundomgång där resultaten svängde hela tiden stod det till slut mellan Sverige och USA. Omhoppning om guldet.

Jag bestämde mig redan för någon dag sedan, att om det skulle bli omhoppning i laget och jag är sist ut så finns det bara ett läge.

- Vi hade målet högt ställt när vi kom. Och när jag gick in i omhoppningen så hade jag bestämt mig för att ge allt. Jag bestämde mig redan för någon dag sedan, att om det skulle bli omhoppning i laget och jag är sist ut så finns det bara ett läge, säger Peder Fredricson.

Alla tre ryttarna i varje lag startade i omhoppningen. USA var först ut och när Laura Kraut satte en felfri och snabb runda låg pressen på Sverige. Kunde Henrik von Eckermann matcha? - Det kunde han! Och med den felfria omhoppningsrundan innebär det att Henrik och King Edward har gått igenom OS-hoppningen utan ett enda nedslag!

Peder Fredricson och All In gick ut som sista ekipage i omhoppningen. Dessförinnan hade alla de fem föregående ryttarna varit felfria på hinder. Laura Kraut med tiden 41,33, Henrik von Eckermann 42,00, Jessica Springsteen 42,95, Malin Baryard Johnsson 41,89 och McLain Ward 39,92. Det betydde att USA landade på sammanlagt 124,20 sekunder. Peder var tvungen att rida snabbare än 40,31 för att ta hem guldet till Sverige.

Man måste gå 'all in' i de lägena, annars når man inte fram.

Peder inledde i bra tempo, men det var framför allt till det näst sista hindret som guldet vanns.
- Det var ett läge där det var svårt att nå fram, men just idag så satt instinkterna rätt. Man måste gå all in i de lägena, annars når man inte fram. Jag visste när jag fick de sju galoppsprången, att jag hade tiden. Sen gäller det att inte rida för fort till sista, därför att man kan riva väldigt lätt när det går för fort. Och man har inte heller råd att börja ta tillbaks, för det är så himla små marginaler. Men det gick på ren instinkt där, säger Peder, som red in på 39,01 och  säkrade det första svenska lagguldet sedan 1924!

En lång resa och en välförtjänt seger

- En mycket välförtjänt seger och framgång, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
- De har varit på topp från det individuella kvalet och hela vägen fram till det historiska OS-guldet. Helt fantastikt.

Svenska Ridsportförbundets verksamhetschef för Sport och Tävling, Andrea Barth, har också följt de spännande hoppningarna.

- Att nå en medalj på OS är en lång resa där individuella högpresterande ryttare ska samlas i ett lag och prestera tillsammans. Vårt hopplag har imponerat stort! Vi har gjort resan ihop med dedikerade hästägare som bidragit med långsiktiga satsningar, SOK:s samlade stöd och kompetens, groomar och stöttande familjer med flera. Alla med samma mål och dessutom med förmågan att kraftsamla på ett helt fantastiskt och imponerande sätt. Ett stort och innerligt tack! säger Andrea Barth.

Peder_lagfinal.jpgPeder Fredricson och All In säkrade svenskt guld efter en makalöst snabb omhoppning. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller.

Silver i Aten 2004, silver i Hongkong 2008, silver i Rio 2016. Och så Peders individuella silver i Tokyo i onsdags. När guldet äntligen kom, efter 97 års väntan för svensk hoppning, var det efterlängat.

- Äntligen säger jag bara, det känns nästan overkligt. Nu har vi satt ribban, att det går. Sverige kan ta guld. Det har vi gjort nu. Det känns overkligt därför att man vet hur lätt det är att det ramlar en bom och då vinner man inte. Å andra sidan så förtjänade vi guld, för vi har varit så pass bra hela teamet sen vi kom, säger Peder, och fortsätter:

- Jag var glad för mitt silver absolut, men då är man inte hundra procent glad. För guld är man hundra procent glad. Det känns fantastiskt. Det svenska laget vi hade här och All In är verkligen värda det här guldet. 

Jag var glad för mitt silver absolut, men då är man inte hundra procent glad. För guld är man hundra procent glad.

Peder återkommer igen och igen till sin fantastiska häst, smått legendariska All In.
- Det finns inte mycket mer att säga om honom. Han imponerar fortfarande på mig faktiskt. Att han kan vara i sån form. Han kändes inte det minsta trött. Han kändes ännu bättre idag än igår. Och inför omhoppningen kändes det som att han gick på bomull, han var så bekväm, en fantastisk känsla. 

Ett sammansvetsat lag

Något som blivit tydligt under hela tiden i Tokyo är hur sammansvetsat laget varit. Och inte bara de tre ryttarna som ridit, utan hela gänget bakom kulisserna.
- Det betyder enormt mycket. Vi känner varandra så otroligt bra. Rolf och Henrik (Ankarcrona), och alla andra som är här, vi är ett superstarkt team. Speciellt på ett sånt här OS, när vi inte har familj med oss, så umgås vi ju hela tiden, menar Peder, som inte kunde önska sig ett bättre team.

- Man kan inte ha bättre lagryttare än Henrik och Malin, och sen Rolf som fjärderyttare. Han är också en stor del i det här. För även om han inte rider så är han med oss hela tiden och han hjälper oss och stöttar. Det är så himla många bra personer i teamet så man är nästan rädd att glömma någon, men Rolf bör absolut nämnas. 

Ankarcrona_flagga.jpgEn lättad och glad förbundskapten firar guldet. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller.

Henrik Ankarcrona har varit tydlig hela tiden. Det är guld som gäller i Tokyo. Direkt efter att det där guldet är säkrat är det en både lättad och glad förbundskapten som möter pressen.

- Det är för tidigt att sammanfatta, men det är otrolig lättnad, otrolig glädje, otrolig stolthet, en mix av massa känslor. Det finns ingenting som är större än det här i karriären. Det är absolut det största.

En del i framgångsreceptet har varit en noggrann planering. Och att förbereda ryttarna för alla möjliga scenarier.

Såhär i efterhand så tror jag inte att det fanns något scenario som vi inte hade täckt, vilket gjorde oss väldigt trygga i vad vi skulle göra. Det vara bara att följa planen.

- Vi hade räknat med alla scenarier. Vi har verkligen försökt ha en plan för allt. Det har varit ett nytt format och inte helt lätt att veta precis hur det skulle spela ut. Såhär i efterhand så tror jag inte att det fanns något scenario som vi inte hade täckt, vilket gjorde oss väldigt trygga i vad vi skulle göra. Det vara bara att följa planen, berättar Henrik Ankarcrona.

Han är mäkta stolt över sina ryttare och vad de har presterat.
- De är ju världsstjärnor. De har ju sopat banan. Vad vi och ryttarna och hela deras team har gjort här, det har ju aldrig hänt innan, och det kommer dröja länge innan det händer igen. Ryttarna, men även alla runt dem ska verkligen vara stolta över vad vi har presterat. 

När vi verkligen känner att vi har kapaciteten att göra det, då måste vi ju sätta ett sånt mål. Allt annat hade varit oseriöst.

Du sa tidigt att ni var här för att vinna guldet, hur känns det nu? 

- Det är en väldig lättnad. Men vi måste sätta höga mål. Det är inte bara att säga att vi vill vinna, för det vill alla. Men när vi verkligen känner att vi har kapaciteten att göra det, då måste vi ju sätta ett sånt mål. Allt annat hade varit oseriöst. Men när man sätter ett så högt mål, då är det stor chans att misslyckas. Men nu gick det och det är bara fantastiskt.

Henrik_lagfinal.jpg
King Edward tillhör numera en exklusiv trippel hästar som hoppat felfritt genom ett helt OS. Det är bara All In (2016) och Eliot (1928) som lyckats med det tidigare. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

Henrik von Eckermann och King Edward kan summera ett fantastiskt OS. De åker från Tokyo som enda ekipage att hoppa felfritt i alla rundor.

- Alla har ju sett att det inte är den största hästen, men det är en magisk liten ponny. Jag är super-superstolt över honom, säger Henrik, som också åker hem med sin första OS-medalj. Dessutom en guldfärgad sådan.

Sen vi kom hit har det bara funnits ett mål och det var guldmedaljen.

- Det är en otrolig känsla. Vi har varit tvåa, jag har varit tvåa på EM och VM, men sen vi kom hit har det bara funnits ett mål och det var guldmedaljen. Och på något sätt har vi hela tiden hållit oss där, inte sagt att vi är nöjda med silvermedaljen, säger han.

Även Henrik lyfter fram planeringen och förberedelsen som en viktig faktor.
- Vi var så förberedda. När det hände det som hände med fransyskan, då visste vi direkt att okej - hämta hästarna, nu är det omhoppning som gäller. Jag tror i slutändan att det är de där små, små detaljerna som gör att vi står där som etta nu och inte tvåa. 

Hur kändes det att se Peders omhoppning? 

- Det kändes jädrigt jobbigt innan han började. Men sen när jag såg honom igenom kombinationen och att han gick på sju galoppsprång, alla gick ju på åtta till den oxern, så tänkte jag att nu har han honom. Då var jag säker på att det här går. Det var jävligt coolt. Det var nästan som när jag gick i mål i grundomgången. Det är som en adrenalinspruta i sidan, det är otroligt. 

Precis som Peder och Ankarcrona tidigare lyft fram, så menar även Henrik von Eckermann att det är många som ligger bakom den svenska guldmedaljen.
- Utan att nämna några namn, för då står jag här tills imorgon, så är det en sån stor apparat bakom det här. Det är bara att buga och tacka. 

Jag hoppas att han känner att han är lika värd den här medaljen som vi är. För den insatsen han lägger bakom kulisserna är precis lika viktig.

Han vill ändå gärna lyfta fram reserven Rolf-Göran Bengtsson.
- Han har varit otrolig betydelsefull, från första dagen till sista dagen. Han har hjälpt mig på framhoppningen varje dag. Det är en otrolig trygghet att ha en sådan person, som bara ger positiv energi, bara ger raka svar. Han vet vad han snackar om och han vet vad man tänker i de här situationerna. Jag hoppas att han känner att han är lika värd den här medaljen som vi är. För den insatsen han lägger bakom kulisserna är precis lika viktig.

Malin_lagfinal_2.jpg
Indiana har imponerat genom hela mästerskapet och radat upp felfria rundor. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller.

Att hopplaget är ett riktigt dream team är det fler som skriver under på. Malin Baryard Johnsson inte minst.

- Ett OS-guld är det finaste man kan vinna så det är klart att det här slår allt. Med det här teamet och de lagkamrater jag rider med, de hästarna vi sitter på, hela teamet bakom. Det är ett sånt dream team hela gänget, säger hon.

Det är en glad, om än lite tom, ryttare som försöker sätta ord på alla känslor efter guldet.
- Jag mår jättebra, jätte-jättebra. Man är lite tom mitt uppe i allt, det har varit tuffa dagar och man har varit i en bubbla som har varit stängd. Men det är otroligt skönt. Vi vann verkligen det här och vi förtjänar verkligen guldmedaljen. Vi har varit outstanding det här mästerskapet. Så det är nog ingen som inte unnar oss den här guldmedaljen. 

Jag tittade på Henrik von Eckermann som tittade på ritten och han är rätt tydlig i sitt kroppsspråk. Så jag kunde följa Peders ritt via Henrik. 

Att följa Peders om hoppning blev lite för mycket för nerverna.
- Jag tittade inte. Jag tittade på Henrik von Eckermann som tittade på ritten och han är rätt tydlig i sitt kroppsspråk. Så jag kunde följa Peders ritt via Henrik. 

Vad sa ni till varandra innan omhoppningen?

- Vi hade diskuterat igenom det redan igår. Det är det som är grejen. Vi är så extremt väl förberedda. Vi vet att det kan bli en omhoppning, så vi hade stenkoll på det också. Det har inte funnits några frågetecken den här veckan. Utan allt har varit solklart, säger Malin.

Det är ett jätteteam här bakom som ser till att vi vinner. Den här medaljen har vi vunnit tillsammans allihop.

Även hon framhåller teamets betydelse och allt arbete bakom guldmedaljen.
- Det är inte bara vi tre, vi har en fjärderyttare som har varit helt outstanding. Rolf-Göran har varit makalös att ha med sig. Och sen alla andra, hela teamet är helt otroligt, allt från fysios, veterinärer, våra hästskötare till hela gänget där hemma med familjer som hejar och en otrolig support hemifrån. Det är ett jätteteam här bakom som ser till att vi vinner. Den här medaljen har vi vunnit tillsammans allihop.

Inte minst är det tre fantastiska hästar som varit med och tagit hem guldet till Sverige
- Jag är så tacksam att få sitta på den hästen jag gör. Det gör det roligt att rida mästerskap, säger Malin.

Guldglädje1.jpgEn enorm glädje i det svenska teamet när guldmedaljen är klar. Det är många som jobbat bakom kulisserna för att detta skulle bli möjligt. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

Fler bilder från guld-lördagen i Tokyo

Kompletta resultat 

Så här såg hindren ut 

Fakta ryttare och hästar

Malin Baryard Johnsson
Född: 10 april 1975, hemort: Norrköping, klubb: Linköpings Fältrittklubb
Häst: Indiana (född 2008, e. Kashmir van Schuttershof, u. Halifax, ue. Animo's Hallo, uppf: W. Vanderlinden-van Turtelbooi, äg: Stuteri Arch)
Meriter: OS-guld lag 2021, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2018, VM-silver lag 2002, EM-silver lag 2017, EM-silver lag 2001, Världscupfinal brons 2003
Tidigare OS: Rio 2016, 2004 Aten, 2000 Sydney, 1996 Atlanta

Peder Fredricson
Född: 30 januari 1972, hemort: Vitaby, klubb: Österlens Ridklub
Häst: All In (född 2006, e. Kashmir van Schuttershof, u. Fortune, ue. Andiamo Z, uppf: Bas Huybregts, äg: Stuteri Arch). Fler av Peders hästar är i dagsläget aktuella för OS.
Meriter: OS-guld lag 2021, OS-silver individuellt 2021, OS-silver individuellt 2016, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017
Tidigare OS: 2016 Rio, 2004 Aten, 1992 Barcelona (fälttävlan)

Henrik von Eckermann
Född: 25 maj 1981, hemort: Kessel, Nederländerna, klubb: Östra Sörmlands Lantliga RF
Häst: King Edward (född 2010, e. Edward 28, u. Koningin de Lauzelle, ue. Feo, uppf: Wim Impens, äg: Dufour Stables/ryttaren)
Meriter: OS-guld lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, Världscupbrons final 2018, Världscupbrons final 2017
Tidigare OS: 2016 Rio, 2012 London

Reserv:
Rolf-Göran Bengtsson

Född: 2 juni 1962, hemort: Itzehoe, Tyskland, klubb: Flyinge Hästsportklubb
Häst: Ermindo W (född 2009, e. Singapore, u. Aziza-W, ue. Carinjo, uppf: A.P. de Wit Reuver, äg: Nielsdotter/Stall Bengtsson)
Meriter: OS-silver individuellt 2008, OS-silver lag 2004, EM-brons lag 2013, EM-guld individuellt 2011, EM-brons individuellt 2001, EM-silver lag 2001
Tidigare OS: 2016 Rio, 2012 London, 2008 Hongkong, 2004 Aten, 1996 Atlanta

Svensk medaljfakta OS i hoppning:
2021 Tokyo, lagguld
2021 Tokyo, individuellt silver, Peder Fredricson/All In
2016 Rio de Janeiro, individuellt silver, Peder Fredricson/All In
2008 Hongkong, individuellt silver, Rolf-Göran Bengtsson/Ninja
2004 Aten, lagsilver
1932 Los Angeles, individuellt brons, Clarence von Rosen/Empire
1928 Amsterdam, lagbrons
1924 Paris, lagguld
1920 Antwerpen, lagguld och individuellt brons, Gustaf Lewenhaupt/Mon Coeur
1912 Stockholm, lagguld

Nöjda pararyttare på väg hem

Efter ett par händelserika veckor börjar det bli dags för våra pararyttare att packa ihop och åka hem från Tokyo. De har med sig upplevelser, erfarenheter – och en medalj.