Hem / OS-nyheter / Juliette Ramel OS-nia med personbästa

Juliette Ramel OS-nia med personbästa

Juliette Ramel slog till med 81,182 procent i OS-finalen, personbästa och en niondeplats. Därmed var hon bättre än flera av världens bästa ryttare.
- Jag så himla glad över min häst, han är verkligen helt otrolig! säger hon efter ritten.

Kompletta resultat Grand Prix Kür (pdf) - detaljerade resultat GP Kür

OS-finalen i Grand Prix Kür var Juliettes och Buriel K.H. tredje gång någonsin på banan tillsammans i det fria programmet till musik.

Jag är mer nervös inför küren än vad jag är för specialen och Grand Prix:en, så när jag har ridit så vet jag inte riktigt vad som har hänt, om det var bra eller dåligt.

- Det är så skönt för han går oftast igång för mycket på musiken, så jag har ridit väldigt lite kürer. Man vet inte om han ska tända till för mycket. Men idag var det bra. Så det är väldigt skönt, säger Juliette, och avslöjar att det var mycket nerver inför den individuella finalen:

- Jag är mer nervös inför küren än vad jag är för specialen och Grand Prix:en, så när jag har ridit så vet jag inte riktigt vad som har hänt, om det var bra eller dåligt. Men de var ju väldigt glada här ute så det var ju kul.

Juliette Ramel-Buriel GP F kür Tokyo.jpgJuliette och Buriel fick höga betyg för piaff och passage och övergångarna där emellan. Foto: Bildbyrån/Naoki Morita

Hur känns det att sluta som nia på ett OS?

- Det trodde man inte. Första dagen hade jag ju en del missar. Och küren har jag bara ridit två gånger i mitt liv på honom, så att nej - det var skönt!

Finns det mer att plocka ut?

- Ja nu tar jag det väldigt lugnt, jag vill inte sätta för mycket tryck. Det finns absolut mer att plocka ut.

ThereseNilshagen_GPF.jpg
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD. Foto: Hamad I Mohammed/Bildbyrån

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD slutade på 79,721 procent och 14:e plats.
- Det var en domare som låg väldigt lågt. Det skiljde åtta procent mellan två domare. Det är ganska stor skillnad mellan 74 och 82 procent, säger Therese, som hade hoppats på mer.
- Jag hade hoppats på att vara över 80 absolut, men det är som det är.

Det är klart att man hade velat toppa sista dagen, men det är kanske krafterna som går lite neråt och koncentrationen.

Kanske hade Dante lite mindre energi idag än i tidigare klasser, men Therese berömmer sin häst.
- Vi är inte så inövade på kür just nu ska jag säga. Det har varit svårare att förbereda sig det här corona-året. För mig personligen är jag tillfreds med det vi har presterat. Vi har hållit det jämnt. Det är klart att man hade velat toppa sista dagen, men det är kanske krafterna som går lite neråt och koncentrationen så här på tredje dagen. Men jag är jättenöjd med min häst, han har kämpat på jättebra.

Om vi börjar med Juliette så är det ju den absolut bästa küren hon ridit någon gång på tävling.

Förbundskapten Bo Jenå är stolt över de svenska insatserna i kürfinalen.
- Om vi börjar med Juliette så är det ju den absolut bästa küren hon ridit någon gång på tävling. Det var riktigt, riktigt bra. Fin piaff och passage, bra galopparbete, ett byte i ettorna som var lite tveksamt kanske, men resten var riktigt hög klass. Det bådar gott. De har funnit varandra på ett väldigt bra sätt.

Han ser en ljus framtid för ekipaget, som har mer att utveckla i küren.
- De har inte tävlat så mycket kür innan. Han har varit känslig för ljud och musik och därför har hon valt andra tävlingar. Men nu tar han det här. Så det verkar jättebra för framtiden.

De tränar och de sliter och de jobbar och ger ju allt för att det ska gå bra här.

Bo Jenå ser Juliettes niondeplats som ett genombrott på den absoluta internationella toppnivån.
- Det gör jag absolut, det gör jag. De tränar och de sliter och de jobbar och ger ju allt för att det ska gå bra här. När de sen väl lyckas på den dagen det gäller, då är det riktigt bra!

Även Therese får beröm för OS-avslutningen.
- Therese ritt var också jämn och bra. Han var kanske lite, lite mattare idag. Inte riktigt den energin han haft innan. Men det var ett fint program med fin musik och många svårigheter. Med lite mera ”go” så hade det blivit ännu bättre.

Under de förutsättningar som blev, med den starten och missarna, så gjorde vi så gott vi kunde.

För lagets del sammanfattar förbundskaptenen OS-insatsen som helt okej.
- Under de förutsättningar som blev, med den starten och missarna, så gjorde vi så gott vi kunde. Jag kan inte begära mer av dem än det här. Men vi hade ju alla högre förväntningar när vi åkte hit. Det slutar ändå på en helt okej nivå.

MedaljörernaGPF.jpg
Foto: Hamad I Mohammed/Bildbyrån

De individuella medaljerna gick till Tyskland och Storbritannien.

Isabell Werth, Tyskland, är en trogen prenumerant på prispallen på stora mästerskap, så också denna gång. Men det är hennes landsmannina Jessica von Bredow-Werndl med TSF Dalera som går hem med guldmedaljen den här gången. Med 91,732 procent var hon den enda att komma över 90 procentsgränsen.

Isabell Werth och Bella Rose tog hem silvret på 89,657 procent och Charlotte Dujardin, Storbritannien, med Gio, red in på bronsplats med 88,543 procent.

Nöjda pararyttare på väg hem

Efter ett par händelserika veckor börjar det bli dags för våra pararyttare att packa ihop och åka hem från Tokyo. De har med sig upplevelser, erfarenheter – och en medalj.