Hem / OS-nyheter / Livet i karantän och en flygresa till andra sidan jorden

Livet i karantän och en flygresa till andra sidan jorden

Alla hästar som ska till OS i Tokyo måste stå i karantän innan avresa. Först ut är svenska dressyrhästarna som befinner sig i tyska Aachen. Hur ser livet ut i karantän och hur förbereds de för flygresan? Landslagsveterinär Rasmus Westgren berättar.

I tyska Aachen råder febril aktivitet. Här samlas de flesta europeiska OS-hästar innan det är dags att flyga till Tokyo. För Europas bästa dressyrhästar är det nu fjärde dagen i karantän. Minst sju krävs för att få kliva på flyget till Tokyo.

Att det blev just Aachen som utsågs till Europas hästkarantän är ingen slump. Här finns förstklassiga permanenta stallar och träningsarenor i världsklass.
- Hästarna mår väldigt bra. Det är jättefina stallar och vi har vårt eget permanenta stall. Det finns träningsbanor och arenor både inomhus och utomhus som är öppna. Vissa behöver vi boka, men med en bra planering kan vi rida där vi vill, säger Rasmus Westgren.

Vi täcker hästarna med extra täcken i stallarna och de får ha täcke när de skrittas fram och skrittas av.

Han är landslagsveterinär för dressyr- och hopphästarna och är på plats både i Aachen och under OS i Tokyo. Under fredagsförmiddagen har han gått igenom de svenska hästarna Well Done de la Roche, Dante Weltino, Buriel, Brother de Jeu och Lorenzo.
- Alla är superfina och verkar väl förberedda. Vi försöker skapa så lika rutiner för dem som de har hemma, även om vi inte har tillgång till hagar här. Istället tas de ut och leds mycket och betas. Och så rids de och tränas som vanligt.

För att förbereda för det varma klimatet i Japan finns flera extra täcken med i packningen till karantänen.
- Det är inte så varmt här nere i Tyskland just nu, så vi täcker hästarna med extra täcken i stallarna och de får ha täcke när de skrittas fram och skrittas av, berättar Rasmus.
Allt för att skapa en så smidig övergång som möjligt för hästarna när de landar i Tokyo.

De flesta hästar är vana vid att flyga, men visst är det en förhållandevis lång flygresa.

En annan viktig förberedelse är att se till att hästarna äter och framför allt dricker mycket inför flygresan. På onsdag kväll lastas hästarna och körs den knappa timmen till Liège flygplats i Belgien. Där lastas de direkt på flyget som ska ta dem till Tokyo.
-  Vanligtvis stallas de först in på flygplatsen i Liège, men eftersom de stått i karantän i Aachen så får de inte stå i några nya stallar innan de anländer till Tokyo, säger Rasmus.

flygresa-rio-5.jpgSå här såg det ut när hästarna lastades på flyget till OS i Rio 2016. Foto: FEI

Klockan 01:15 natten till den 15 juli lyfter planet med alla dressyrhästar ombord. Då väntar en 19 timmar lång flygresa, inklusive en mellanlandning för bränslepåfyllning i Dubai.
- De flesta hästar är vana vid att flyga, men visst är det en förhållandevis lång flygresa. Samtidigt står de oftast bättre och vilar på ett flygplan som är i luften, än på en lastbil som rör sig mycket mer.

Vi vill få hästarna att ta ner huvudet och äta och dricka lågt, det gör att de rensar luftvägarna på ett bättre sätt.

Till Tokyo flyger hästarna dessutom ”business class” med extra benutrymme.
- De utrymmen de står i är egentligen avsedda för tre hästar, men vi lastar dem två och två, säger Rasmus, som själv flyger samtidigt som hästarna men med ett annat plan för att vara på plats och ta emot dem när de landar. De svenska hästarna har istället sällskap på planet av Patrik Kittels rutinerade hästskötare Marie Johansson, som flugit med hästar många gånger förut.
- Det känns tryggt med Marie. Dessutom finns veterinärer ombord också, säger Rasmus.

Maten ombord på flyget serveras så lågt som möjligt.
- Vi vill få hästarna att ta ner huvudet och äta och dricka lågt, det gör att de rensar luftvägarna på ett bättre sätt. Vi vill förstås att de har en bra vätskestatus redan innan de går på flyget och sen försöker vi få dem att fylla på och tillsätter även elektrolyter (salter).

Rasmus Westgren 1 190818 RT_webb.jpgRasmus Westgren är landslagsveterinär i hoppning och dressyr. Foto: Roland Thunholm.

Väl framme i Tokyo väntar en hälsocheck innan hästarna får åka till stallarna på OS-arenan vid Equestrian Park, dryga milen sydväst om centrala Tokyo.
- Eftersom de redan gjort sin karantän i Aachen får de komma direkt till sina permanenta stallar i Tokyo. Det är mindre än en timme från flygplatsen till stallarna, så det är skönt att vi kan få dem på plats så snabbt när vi väl är framme, säger Rasmus.

För fälttävlanshästarna och hopphästarna väntar samma procedur enligt datum nedan. Lisa Lidbeck är ansvarig landslagsveterinär i fälttävlan.

Fälttävlan

Karantän Aachen 11 juli
Flyg från Liège 20 juli

Hoppning

Karantän Aachen 17 juli
Flyg från Liège 25 juli

Dags för EM i sportkörning för unga kuskar

Mästerskapen haglar tätt denna sommar. Just nu pågår EM i sportkörning för unga kuskar i Ungern.