Hem / OS-nyheter / Nöjda pararyttare på väg hem

Nöjda pararyttare på väg hem

Efter ett par händelserika veckor börjar det bli dags för våra pararyttare att packa ihop och åka hem från Tokyo. De har med sig upplevelser, erfarenheter – och en medalj.

Onsdag mitt på dagen japansk tid ska stallet med all utrustning vara packat och på kvällen lyfter hästarna för hemfärd. Ryttarna lämnar Tokyo och Paralympics tidigt på fredag.

Det har varit minnesvärda och roliga veckor. Två svenska pararyttare till den avslutande küren.

- Det här var det resultat vi önskat och som jag trodde var möjligt, sa chef d´equipe Agneta Aronsson efter den inledande klassen på Paralympics, på pappret hade vi de här möjligheterna. Men ska det ridas om det också.

Lena Malmström och Fabulous Fidelie gjorde Paralympicsdebut i Tokyo och hade förhoppningar om att gå till den avslutande küren.

- Jag visste att vi hade kapaciteten, men det var fint att vi tog oss vidare, säger Lena.

I küren blev det sedan en sjundeplats. Fabulous Fidelie blev rädd och var lite spänd i den första klassen, men i küren vågade Lena satsa lite mer.

- Jag är nöjd, men som den tävlingsmänniska jag är gillar jag inte de missar vi hade, säger Lena.

Hela Paralympics har varit en positiv upplevelse menar Lena. Från karantänen i Aachen, till samvaron hela teamet och dagarna i Tokyo.

- Jag längtar inte hem till regnet, säger Lena med ett skratt, men det ska bli skönt att komma hem till familjen och skogen, det är mycket hus här, och att smälta hela resan i lugn och ro.
- Och att slippa munskyddet!

Vädret och värmen i Tokyo har varit ett återkommande samtalsämne, men det har inte bekommit våra pararyttare eller deras hästar.

- Vi var Bosön och cyklade i värme innan avresa och imponerade på dem med att klara det mycket väl, berättar Lena och får medhåll av Louise Etzner Jakobsson som i måndagens kür tävlade i 35 graders värme, Paralympics varmaste dag.

- Nej, det märkte jag inte när jag red, säger Louise, jag var helt fokuserad på ritten. Och hästarna verkar ha trivts i värmen, Goldstrike kändes verkligen mjuk och fin.

Att det blev en medalj på Paralympics har Louise Etzner Jakobsson knappt tagit in dagen efter ritt och prisutdelning.

- Det har jag inte kunnat smälta än, säger hon.
- Jag hade inte trott att det var möjligt.

Goldstrike B.J. som var den andra parten i medaljen har Louise haft ett år och Paralympics var deras tredje internationella tävling.
- Det är så kul att rida honom, han har så mycket energi och det känns som vi svävar fram inne på banan. Jag kan verkligen njuta av ritten, säger Louise.

Goldstrike B.J. är väldigt skeptisk till TV-kameror och tycker det är lite läskigt. Ni som sett TV-sändningen från Paralympics vet att Louise fick nyheten om silvret mitt i en intervju med SVT.

- Det var bronsmedaljören Manon Claeys som kom fram och gratulerade. Vi trodde båda att den brasilianske ryttaren skulle ta hem silvret, så medaljerna blev överraskningar för oss båda.

En annan som gratulerat är statsminster Stefan Löfvén.
- Han ringde personligen till mig idag, berättar Louise.

Paralympics i Tokyo har varit mycket fint arrangerat för hästar och ryttare.

- Fantastiskt! är ordet både ryttarna och chef d´equipe Agneta Aronsson använder.

Uppstallning, banor och arrangemang får bara beröm.
- Det har fungerat fantastiskt bra, med otroligt bra banor och hästarna har bott jättefint och klarat värmen bra, säger Agneta.

Den svenska ridsporttruppen på Paralympics har varit ganska liten. Två ryttare, chef d´equipe, och hästskötare Hanna Etzner.
 - Men vi är ett mycket bra team som ger varandra väldigt mycket stöd och vi har haft kul tillsammans, säger Agneta.

Femton medaljer delas ut totalt i den avslutande küren, tre i varje Grade. Elva nationer är representerade bland medaljörerna i kür; Nederländerna, Sverige, Belgien, Tyskland, Danmark, Storbritannien, Norge, Österrike, USA, Lettland och Italien. Till den uppräkningen kan läggas Brasilien som tog en medalj i den inledande, Individual Championship

- Det visar vilken bredd vi har i sporten nu, säger Agneta. Det är väldigt roligt att se den här utvecklingen.

Alla dopningsprov negativa

Alla dopningsprov tagna på ryttare och hästar under OS och Paralympics i Tokyo, Japan, har visat negativt resultat.