Hem / OS-nyheter / Tre felfria svenskar!

Tre felfria svenskar!

Sverige - med Peder Fredricson på All In, Malin Baryard Johnsson på Indiana och Henrik von Eckermann på King Edward - var enda lag i kvalet att sluta på 0 fel! Klart för OS-final med andra ord.

- Jag är nervös inför varje runda, även nu. Man kanske tycker att det bara är ett kval, det kanske känns som att det inte är så märkvärdigt. Men innan man går in har man en helt annan känsla, erkänner Peder Fredricson.

- Vi är bara tre ryttare och händer det någonting, vilket det kan göra även för mig och All In, så blir det enorma konsekvenser med det nya formatet. Vilket gör det otroligt spännande också. 

De nya OS-reglerna innebär att det bara är tre ryttare i varje lag. Och alla resultat räknas. Det ställde till det för bland annat Irland, som efter en uteslutning var borta från lagtävlingen.

Det ger en enorm styrka i ett sånt här format, när varje runda räknas. Men nu har vi gjort så himla många nollrundor...

För Sveriges del har det hittills inte varit några som helst problem att man inte får räkna bort en ryttare.
- Vi har tre ryttare som verkligen kan rida och som är världsklassryttare. De andra två i alla fall, säger Peder och skrattar.

Han fortsätter:
- Och vi har tre riktigt bra hästar. Det ger en enorm styrka i ett sånt här format, när varje runda räknas. Men nu har vi gjort så himla många nollrundor så…. Det är en helt ny dag imorgon. Vi kan bara hoppas att formen håller i sig. Så får man se var det landar.

PederFredricson_hopp3.jpgInga hinder tycks för svåra eller skrämmande för Peder Fredricson och All In. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund.

Även Malin Baryard Johnsson påpekar att det är en ny dag imorgon. Allt kan fortfarande hända.
- Det är en helt ny dag imorgon, det nollställs ju. Så det är bara att ladda om.

Hon ser ändå positivt på avslutningen och tycker att fredagens kvalbana var bra byggd.
- Jag tror att det är lite fördel för våra hästar att det var snällare byggt idag än i individuella finalen. Den var ju enorm. Det är fortfarande en väldigt stor bana, det ser man på de blandade resultaten. Men för våra hästar som gick finalen så är det lite snällare idag, vilket gör att de fick lov att andas lite. Det kan vara en fördel inför morgondagen. 

Normalt sett brukar hon bli rörigare av att gå så fort som hon gjorde häromdagen, men hon var helt perfekt idag.

Indiana hoppade återigen en säker, felfri runda. Och såg ovanligt avspänd ut.
- Jag vet aldrig hur hon ska vara, det är det svåra med henne. Normalt sett brukar hon bli rörigare av att gå så fort som hon gjorde häromdagen, men hon var helt perfekt idag. Hon hoppade avspänt och väldigt bra.

Henrik von Eckermann var också nöjd med sin ritt och King Edwards hoppning.
- Jag är så glad, för känslan var som att hoppa uppvärmningshoppningen med honom. Han visste exakt vad han skulle göra, allting stämde som jag ville. Det var en fantastisk känsla inne på banan. Då njuter man av det. 

HenrikvE_hopp3.jpg
Henrik von Eckermann och King Edward fortsätter att imponera. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund.

Extra skönt var det kanske efter den missade medaljen i onsdagens individuella OS-final.
- Det var en perfekt runda idag. Det var viktigt för mig. Jag hade en dag som jag fick svälja litegrann. Men att få ta sig samman nu och rida det här, efter besvikelsen i det individuella, det känns väldigt bra, menar Henrik. 

Inför OS var det mycket snack om värmen, och hur den skulle påverka ryttare och hästar. 
- Det är en fördel med värmen för mig, min häst är lite mer spänd och exalterad. Man måste se till att han håller sig cool. Den här värmen gör att man slipper den där edgen på dem, den blir gratis gjord i värmen, säger Henrik, och utvecklar resonemanget:

Som när du går ut och det är tio minus och du står och spänner dig, medan värmen får dig att slappna av. Så är det med hästen också.

- Det är ungefär som att någon är väldigt nervös och så bara slappnar det litegrann. Som när du går ut och det är tio minus och du står och spänner dig, medan värmen får dig att slappna av. Så är det med hästen också. Han hoppar bäst när han är avslappnad och jag bara kan hålla en jämn rytm i banan.

Precis som Peder och Malin är Henrik noggrann med att påpeka att ingenting är vunnet än.
- Imorgon är en helt ny dag, helt nya kort. Då spelar det ingen roll vad vi gjort, bara att vi kvalat.

Resultat - 10 bästa lagen vidare till final

Resultatlista (pdf)

Lördagens OS-final

Till lördagens lagfinal går de tio bäst placerade lagen efter första omgången vidare. Även här börjar lagen om på 0 fel. Det lag som har lägst antal fel i finalen vinner. Vid lika antal fel sker omhoppning om medaljerna. Alla lagryttare startar i omhoppningen.

Finalen startar 12.00 svensk tid och sänds på discovery+, samt Kanal 9 klockan 11:55-13:50.

Alla dopningsprov negativa

Alla dopningsprov tagna på ryttare och hästar under OS och Paralympics i Tokyo, Japan, har visat negativt resultat.