Hem / OS-nyheter / Förbundskaptenerna planerar fortsatt för OS

Förbundskaptenerna planerar fortsatt för OS

Flera internationella stortävlingar ställs in under våren och försommaren. Senast i raden är CHIO Rotterdam, Nederländerna som skulle ha arrangerat internationella tävlingar i hoppning och dressyr 18-21 juni. Samtidigt kommer OS i Tokyo allt närmare.

CHIO Rotterdam skulle ha stått värd för FEI Nations Cup i både hoppning och dressyr. Sverige planerade att skicka lag i båda grenarna.

- Det är tråkigt, men inte förvånande att de ställer in. Vi är helt på det klara med att fler tävlingar kommer att ställas in framöver och har med det i planeringen, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Flera av de aktuella hästarna och ryttarna har mästerskapsrutin sedan tidigare och behöver inte träna på att tävla.

Coronavirusets framfart har helt omkullkastat många ryttares upplägg inför OS i Tokyo. Men Henrik Ankarcrona tar än så länge situationen med ro.
- Tills vi eventuellt får andra besked planerar vi för att ha ett lag färdigt och redo för Tokyo på utsatt tid. Flera av de aktuella hästarna och ryttarna har mästerskapsrutin sedan tidigare och behöver inte träna på att tävla.

Tävlingsavbrottet ger även en chans att finslipa detaljer.
- Alla våra ryttare har bra anläggningar där de kan genomföra sin träning på ett bra sätt. Nu har vi dessutom tid att lägga extra fokus på fysträning och tekniska detaljer. Alla är helt inställda på att göra det bästa av situationen och vi håller humöret uppe, säger Henrik Ankarcrona.

För dressyrryttarna är Rotterdam den andra nationstävlingen som ställs in. Tidigare har även franska Compiègne meddelat att de ställer in.
- Nations Cup är viktiga tävlingar för oss. Nu vet vi inte hur det blir med Aachen än, men om de också skulle ställa in så finns det inte många tävlingar kvar. Det gör det väldigt svårt för oss att förbereda oss och ha en bra plan mot OS, säger Bo Jenå, förbundskapten i dressyr.

Jag har tätare kontakt med ryttarna än vanligt. Vi arbetar med digitala övningar och programridning på hemmaplan. 

Att flytta OS till senare på året hade varit ett bra alternativ menar Jenå.
- Om allting klingar av och man kunde hålla OS i till exempel oktober istället hade vi haft mer tid att förbereda oss. Det hade också inneburit ett bättre klimat för hästarna. Men vi kan inte göra så mycket annat just nu än att invänta IOK:s besked.

Under tiden gäller det att både ryttare och ledare är innovativa.
- Jag har tätare kontakt med ryttarna än vanligt. Vi arbetar med digitala övningar och programridning på hemmaplan. Alla har bra möjligheter att träna hemma, så det går ingen nöd på ryttare och hästar. Men de vill såklart komma igång och tävla, säger Bo Jenå.

Det är förstås ett svårt läge, men jag är inte så orolig för fälttävlans del. Det finns andra sporter som har det betydligt värre

Även fälttävlansryttarna drabbas av inställda tävlingar och försenad säsongsstart. I Storbritannien har alla tävlingar ställts in, och i Tyskland har till exempel fyrstjärniga Marbach och Wiesbaden ställts in.

- Det är förstås ett svårt läge, men jag är inte så orolig för fälttävlans del. Det finns andra sporter som har det betydligt värre, menar förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Han har tät kontakt med ryttarna och följer utvecklingen noga.
- Det gäller att hitta olika sätt att hålla igång och vi håller kontakt inom truppen och försöker inspirera varandra. Vi har rutinerade ekipage så kan de hålla igång träningen och få någon tävling innan OS tror jag det kommer att gå bra.

IOK:s senaste besked är att de under kommande fyra veckor ska utvärdera olika scenarier kopplade till möjligheten att skjuta upp OS i Tokyo.

>> Läs mer HÄR

Nytt alternativ för betalning i TDB

Från och med 1 juli får arrangörer och aktiva ytterligare ett betalningsalternativ vid anmälan i TDB.