Hem / OS-nyheter / IOK vill hålla OS enligt plan

IOK vill hålla OS enligt plan

Internationella olympiska kommittén, IOK, fortsätter arbeta för att genomföra OS i Tokyo, men följer utvecklingen med det nya coronaviruset noga.

I veckan håller IOK möten med med bland annat nationella olympiska kommittéer, representanter för aktiva samt Internationella Paralympiska Kommittén. 

Med över fyra månader kvar till OS-invigningen den 24 juli hoppas man fortfarande på att spelen ska vara möjliga att genomföra.

"Det finns ingen anledning att ta några drastiska beslut i detta skede; och alla spekulationer just nu skulle vara kontraproduktiva" skriver IOK i ett pressmeddelande.

Sportsligt är det förstås fortfarande en stor utmaning med inställda tävlingar under våren. Det måste bli tävlingar så att ryttarna kan förbereda sig och hästarna, men det är ju lika för alla.

Alla idrottare uppmuntras att fortsätta förbereda sig för OS i Tokyo 2020 på bästa möjliga sätt. Och IOK arbetar tätt ihop med de internationella idrottsförbunden för att lösa problemet med många inställda OS-kvaltävlingar. 

- Sportsligt är det förstås fortfarande en stor utmaning med inställda tävlingar under våren. Det måste bli tävlingar så att ryttarna kan förbereda sig och hästarna, men det är ju lika för alla, menar Svenska Ridsportförbundets OS-koordinator Annika Ersgård.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) fortsätter att förbereda aktiva på att tävla i Tokyo i sommar.

- Vi befinner oss i ett globalt nödläge och det är viktigt att vi inom idrotten lyssnar på de som är experter. IOK har kontakt med WHO och bedömningen är att det fortfarande ska vara möjligt att genomföra spelen med invigning den 24 juli. Vi fortsätter förbereda oss på bästa möjliga sätt och gör allt vad vi kan för att stötta aktiva, ledare och förbund i deras förberedelser, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

Förbundskaptenerna planerar fortsatt för OS

Flera internationella stortävlingar ställs in under våren och försommaren. Senast i raden är CHIO Rotterdam, Nederländerna som skulle ha arrangerat internationella tävlingar i hoppning och dressyr 18-21 juni. Samtidigt kommer OS i Tokyo allt närmare.