Hem / OS-nyheter / OS-terrängen kortas för hästarnas bästa

OS-terrängen kortas för hästarnas bästa

På grund av Tokyos höga medeltemperaturer i kombination med fuktigt klimat har det internationella ridsportförbundet, FEI, beslutat att korta terrängprovet under OS i fälttävlan.

OS i Tokyo blir en utmaning på många sätt för både ryttare och hästar. Inte bara sportsligt utan också på grund av det varma klimatet med medeltemperaturer på 30-35 grader. För att säkerställa hästarnas välfärd kortas därför terrängprovet i fälttävlan.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff är positiv till förändringen.
- På testtävlingen förra året började terrängbanan med en rejäl uppförsbacke och kortar man banan kan starten gå ovanför backen istället.

Vid starten går hästen puls naturligtvis upp, den ökar också av värmen och när det blir mycket uppför.
- Det är ju bra att inte behöva ha allt det samtidigt, säger Fredrik, som menar att terrängbanan blir en utmaning i vilket fall som helst.
- Det kanske kan gynna några ekipage med en kortare bana men samtidigt ökar intensiteten, det blir färre transportsträckor och hindren kommer snabbare.

Terrängen kortas från cirka 10 minuter och 5700 meter till 8 minuter och 4500 meter. Starttiden för terrängen den 2 augusti kommer också att tidigareläggas till mellan klockan 07:30 och 08:00 lokal tid, allt för att undvika att terrängen genomförs under eftermiddagens varmaste timmar. Terrängprovet beräknas därmed vara klart cirka klockan 11:00 lokal tid.

Det påverkar inte förberedelserna nämnvärt inför OS om banan kortas.
- Blir det varmt är det viktigaste att både häst och ryttare har riktigt bra kondition, säger Fredrik.
- För att orka och hålla fokus genom hela tävlingen krävs det vanliga, att man dricker ordentligt, tränar rätt innan och sover bra.

Var noga med uppstallningen för att undvika smitta

Ett av allvarligare virusen som kan drabba häst är EHV-1, s k abortvirus, och nu kommer rapporter från flera delar av Sverige att viruset drabbat stall. Hästägare och ryttare uppmanas att vara uppmärksamma på om hästarna visar symptom.