Annons

Resa utomlands med häst

Transportera hästar inom Sverige och EU

Inom Sverige gäller Jordbruksverkets regler med utgångspunkt från de regler EU beslutat om. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa vilka hälsokrav som gäller för resa i Sverige och inom EU. (se vidare nedan)

På Jordbruksverkets hemsida kan du också hitta information om vad som gäller för att transportera hästar inklusive transporttider mm. Det är viktigt att veta är att det är skillnad på vilka regler som gäller för kortare tävlingsresor och för resor för annat ändamål; träning, försäljning, avel mm.

Det är också skillnad på reglerna när man anses transportera häst som privatperson eller som ekonomisk verksamhet.

Reglerna kan variera något i olika EU länder. Det är t.ex. bra att veta att Danmark kräver att man har tillstånd för ekonomisk verksamhet för att transportera häst till en FEI-tävling, läs mer på Jordbruksverkets hemsida där det finns länkar till olika EU länders regler. 

Transportera hästar till Norge

Om du ska resa till Norge på tävlingar som är kortare än tre dagar rekommenderar vi att du tar kontakt med en speditör som hjälper dig med tullhandlingar. Om du ska resa till Norge på tävlingar som varar tre dagar och mer så ska du ta kontakt med Norska Ridsportförbundet.

Hälsoregler för utförsel till EU-länder och Norge

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa vilka hälsoregler som gäller för att resa med häst inom EU och Norge.

Om du ska tävla utomlands, läs noggrant igenom propositionen för tävlingen för att se vad som krävs vad gäller vaccinationer och blodprover för det landet du ska resa till.

Hästar som förs ut ur Sverige ska vara undersökta av en officiell veterinär med rund tjänstestämpel inom 48 timmar före avresan från hemmastallet. Den officiella veterinären utfärdar ett hälsointyg som gäller inom EU och Norge i tio dagar.
Intyget ska sparas under sex månader för att kunna visas upp för en officiell veterinär vid till exempel smittspårning.

Lindrigare krav för hästar som reser inom Norden i samband med vissa tävlingsgrenar

Registrerade hästar som ska tävla i vissa grenar i Sverige, Danmark, Finland och Norge behöver inte ha hälsointyg när de reser mellan dessa länder. Det gäller följande grenar:

Dressyr, hoppning, fälttävlan, sportkörning och distanstävlingar

Hästarna kan resa utan hälsointyg upp till fem dagar före första tävlingen och upp till fem dagar efter sista tävlingsdag.

Svenska Ridsportförbundet för en dialog med Jordbruksverket om att även tillåta en lindring vad gäller, reining, working equitation, voltige och mounted games. 

Viktigt att komma ihåg för resa inom Norden:

  • När du åker till tävlingen måste du kunna visa i tullen att hästen ska tävla, genom att till exempel visa en startlista eller en inbjudan från arrangör.
  • När du åker tillbaks måste du kunna visa i tullen ett tävlingsintyg eller en resultatlista som visar att hästen har deltagit i tävlingen.

Transportera hästar utanför EU

När du ska resa med häst utanför EU rekommenderar vi att du tar kontakt med en speditör som kan hjälpa dig med de hälsointyg och tullhandlingar, t ex utfärdande av ATA Carnet som krävs för respektive land du ska resa till. Du kan även läsa mer på Jordbruksverkets hemsida

Viktigt att komma ihåg när du transporterar häst utomlands:

  • Att alltid läsa Jordbruksverkets hemsida innan du reser utomlands med häst. Där står den senaste informationen vad som gäller för att transportera hästar från och till Sverige.

Tips på uppstallningsplatser  i Europa.