Annons

    Hem / Tävling / Att tävla internationellt 2021

Att tävla internationellt 2021

Vi vill göra de ryttare som planerar att delta i internationell tävling under 2021 uppmärksamma på att de gör det på eget ansvar.

Vi råder dig att ta reda på vad som gäller för det land/tävlingsplats som du ska åka till samt vad som gäller då du kommer tillbaka till Sverige, karantän, covid-test etc. 

Covid-19

Negativt Covid-test är ett krav för att komma in i flera länder. Läs propositionen noga! Svenska Ridsportförbundet har mycket små möjligheter att bistå dig om något oförutsett inträffar.

UD avråder från resor till vissa länder

Håll dig uppdaterad om aktuell reseinformation här

Från 1 juli Covidbevis • E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)

EHV-1

Vi vill också göra dig uppmärksam på att följa utvecklingen av EHV-1-viruset i Europa. Kontrollera vad som gäller på uppstallningsplatser där du planerat stanna på resan. Mer info på vår hemsida Efter resa utomlands och hos SVA: Rekommenderat smittskydd efter resor med häst, samt på FEI:s EHV-1-sida.

Försäkring

Reseskyddet i den idrottsreseförsäkring vi har för aktiva vid tävling i utlandet gäller som vanligt för akut sjukdom och olycksfall, även om UD förlängt avrådan för resor till utlandet, meddelar Folksam på folksam.se. Samma sak gäller för hemförsäkringens reseskydd, dock har Folksams katastrofskydd en begränsning om du reser ut efter UD:s avrådan. Det kan innebära att om blir du kvar i ett land för att gränsen stängs, kan du inte få ersättning för de extra kostnader det kan innebära.

Kontakta det försäkringsbolag där du har dina hästar försäkrade innan du reser. De kan ha gjort tillfälliga ändringar i villkoren med anledning av läget.

Det sk EU-kortet, som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES, Schweiz eller Storbritannien, gäller om du blir sjuk utomlands. 
Om du åker till Storbritannien som turist eller i arbetet innebär det nya avtalet efter Brexit att det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) gäller även från och med den 1 januari 2021.

Men var beredd på att det kan vara svårare att komma i kontakt med sjukvården där du befinner dig.
Alla länder är mer eller mindre drabbade av covid-19-pandemin och har en ansträngd sjukvård.
Kontrollera hur sjukvården ser ut i det land/de länder du åker till.

Vi råder dig att ladda ner appen UD resklar samt att söka information om aktuellt land Sweden Abroad.

För dig som är utlandsbaserad gäller också att hålla koll på förhållanden i respektive land när du reser. Du bör också kontakta ditt försäkringsbolag innan du reser. De kan ha gjort ändringar i villkoren med anledning av läget.

Håll dig uppdaterad

Svenska Ridsportförbundet följer noga utvecklingen med anledning av smittläget, där det händer mycket och läget förändras fort. Vi håller ridsport.se uppdaterad. Vi kan inte garantera att den senaste informationen har nått oss, så innan du reser kolla en sista gång att allt kommer att fungera för dig som planerat.