Annons

    Hem / Tävling / Vad betyder elitnivå?

Yrkesmässig verksamhet

2021-04-19 För att harmoniera med rådande restriktioner från Folkhälsomyndigheten som innebär ett stopp för tävlingar för aktiva födda 2005 eller senare, har Svenska Ridsportförbundet definition av yrkesmässig idrott förtydligats.

Förbundsstyrelsen tog beslut den 31 mars att det tillfälliga tävlingsstoppet hävs från den 12 april och därmed tillåts tävlingar för yrkesverksamma igen. Tävlingsstopp för aktiva födda 2005 och senare ligger kvar tills vidare, eller till besked kommer från myndigheterna att det går att öppna tävlingsverksamheten för fler. 
Se nedan för definitioner och en tabell

Definition tillämpliga tävlingar ridsport

Definitionen om yrkesmässig idrott är tillämplig på alla tävlingar. Arrangör kan välja att anordna tävling/klass för enbart yrkesverksamma vid alla typer av tävlingar, genom att ange det i propositionen. Ordinarie tävlingar är öppna för yrkesverksamma, om inte propositionen anger annat. Tävlingar som innehåller den högsta nationella serien i respektive gren är öppna för alla aktuella ryttare. 

Uppdateringar 2021-04-19 

Yrkesmässig verksamhet ridsport

Svenska Ridsportförbundet avgör vem som har yrkesmässig idrott inom förbundets verksamhetsområde. Det sker genom nedanstående definitioner och verifikationssätt.

Ryttare som uppfyller minst en av följande definitioner:

  1. Ryttare, födda 2004 eller tidigare, som bedriver regelbunden och yrkesmässig idrott med hästinriktning, med ridsport som huvudsaklig sysselsättning och inkomstkälla, i enlighet med verifiering1) nedan.
    Anställning som upphör innebär att godkänd yrkesverksamhet i TDB upphör när informationen har kommit Svenska Ridsportförbundet tillhanda.
    Ny ansökan ska ske för nytt godkännande via ny anställning.
  2. Ryttare, födda 2004 eller tidigare, kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.
  3. Ryttare, födda 2004 eller tidigare, som tillhör Svenska Ridsportförbundets landslagsgrupper.
  4. Ett tillfälligt undantag gäller för icke yrkesverksamma ryttare som tillhör lagtrupp i Folksam Elitallsvenska, till och med att lagets deltagande är slutfört i serien. Detta under förutsättning att en majoritet av deltagarna i serien är yrkesverksamma. Läs mer HÄR

För att underlätta överblicken över vilka ryttare som kan delta i ridsportens tävlingar finns den här tabellen;

Tabell över vilka som får tävla.jpg

Definition kvalade per gren inom angivna åldersgränser 

Definition Hoppning
Seniorer, young rider, juniorer: ryttare kvalad till 4*/5* tävling enligt TR III moment 302.4. Ponnyryttare födda 2004 eller tidigare: start med SM-kvalad ponny och om den SM-kvalade ponnyn startas, även ryttarens övriga ponnyer på samma tävling.

Definition Dressyr och Paradressyr
Samtliga landslagstrupperna från och med angiven åldersgräns; spets-, A-, B- utmanargrupp samt ekipage kvalade till 4*/5* tävling via klass i lägst 3*-tävling.

Definition Fälttävlan
Ryttare på häst: när ryttaren är kvalad till 2*-klass. Kvalet ska vara enligt TR.
Ponnyryttare: när ryttaren är kvalad till 1*-klass. Kvalet ska vara enligt TR.

Definition Distans
Kvalad till internationell CEI 1*.

Definition Sportkörning och Parasportkörning
Elitkusk anses vara de som startat och/eller kvalat till SM något av de senaste fem åren och/eller har tidigare meriter från internationella tävlingar.

Definition Voltige
Kvalade till SM, lag och individuellt

Definition Mounted Games
Ryttare i landslag och utmanartrupp, samt ryttare som startat SM de senaste 24 månaderna.

Definition Reining
Ekipage kvalade till SM och RM

Definition Working Equitation
Ekipage kvalade till SM och RM

Verifiering yrkesmässig verksamhet

1) Verifiering yrkesmässig verksamhet huvudsaklig sysselsättning
Yrkesverksam, född 2004 eller tidigare, ansöks och godkänns i TDB i ryttarprofilen. Den yrkesmässiga verksamheten ska verifieras genom elektroniskt inskickande av dokument som visar:

1) F-skattsedel som visar yrkesmässig hästverksamhet baserat på SNI-kod, som beskriver den verksamhet företaget bedriver.
2) Anställningsbevis som visar pågående anställning inom hästverksamhet
Svenska Ridsportförbundet ska godkänna yrkesverksam status för att den ska gälla. 

Verifiering yrkesmässig verksamhet kvalad till 5*/4*-tävling
Yrkesverksam framgår av resultat i TDB, ansöks och godkänns i TDB i ryttarprofilen. Det är ryttarens ansvar att hålla reda på sin kvalifikation.

Verifiering yrkesmässig verksamhet landslagsgrupp
Yrkesverksam framgår i TDB och/eller lista på ridsport.se. Svenska Ridsportförbundet utför registreringen.

2021-02-26 Tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att undantaget som tillåtit enstaka tävlingar för barn och unga födda 2005 och senare upphör att gälla från och med den 1 mars. Därmed införs ett tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga inom ridsporten. Läs mer