Hoppa till sidans innehåll

Herrarnas elitserie avgjord

08 DEC 2013 18:41
Grundserien i herrarnas elitserie är färdigspelad. Fair Play TK möter Upsala TK i SM-final. Båstad/Göta TS och Näsbyparks TK tvingas till Play Off-spel för att stanna kvar i den högsta serien samtidigt som vi säger adjö till Helsingborgs TK och Höllvikens TK som degraderas och får spela i division 1 nästa säsong.
  • Skapad: 08 DEC 2013 18:41

 

Det blev alltså Upsala TK som knep finalplatsen före Lidköpings TK. UTK avslutade serien starkt med att besegra SALK med 5-1. Lidköping vann med samma siffror mot Höllvikens TK – men förgäves. UTK hade till slut en lite bättre match- och setkvot. 

- Det var lite nervöst under dagen då Lidköpings match låg lite efter vår tidsmässigt och vi visste att det gällde att vinna varje match, säger en nöjd och lättad UTK-coach Jon Hedman.

Eftersom lagen som duellerade om finalplatsen bakom Fair Play TK också möttes i fredags känns UTK som en rättmätig finalist. Hade LTK lyckats få fram sitt absolut bästa lag under sluthelgen kanske det sett annorlunda ut?

UTK inledde med att vinna båda dubblarna mot SALK. Sedan vann Daniel Berta, Marcel Zimmerman och Nicklas Szymanki sina singlar. Berta tog en fin skalp när han krigade ner Milos Sekulic i ett avgörande matchtiebreak och hans höst fortsätter i segerspåret. Det vore mycket roligt om Bertas fina resultat på svensk mark under 2014 kunde omvandlas till resultat på ITF-nivå.

- Daniel har spelat bra hela hösten och har kunnat träna på bra och höja dosen ända sedan augusti. Han blir lite sliten men kroppen håller och det är kul att se honom spela bra tennis. Idag var det en riktigt tuff uppgift för oss då SALK kom med ett bra lag och förstasingeln höll bra klass.

UTK har kämpat under några r för att etablera sig i elitserien och därför plockades också två stabila seniorer in i laget i år, Johan Settergren och Marcel Zimmerman.

-Utan dem hade vi kanske blivit lite för tunna men på sikt vill vi spela med fler Upsalaspelare i laget. Men årets serie har ju visat att man är i behov av stabila, rutinerade seniorer som dessutom gynnas av matchformatet med ett avgörande matchtiebreak, avrundar Hedman.

SALK:s tröstseger togs av Elias Ymer då han vann mot Nima Madani och Hedman skickar gärna med en passning till Stockholmslaget om hur viktigt det är att en spelare som Ymer, som många beskriver som en av landets stora framtidshopp, uppför sig bra på banan.

- Perfekt, proffsigt och oklanderligt, vilket är jätteviktigt mot våra bollakallar och vår publik. Kul att se.

GLTK besegrade Båstad/Göta med 4-2, Näsbyparks TK vann mot Helsingborgs TK med 5-1 och Fair Play TK som redan var klara seriesegrare föll mot KLTK med 0-6. Resultaten i den sista omgången gör att Helsingborg följer Höllvikens TK ner till division 1 och att Båstad/Göta och Näsbyparks tvingas till Play Off mot division 1 vinnarna för att få stanna kvar i elitserien.

NPTK angav tonen direkt mot Helsingborg genom att vinna båda dubblarna. HTK hade långt ifrån sin bästa laguppställning och lagmaskinen Näsbypark vann sedan tre singlar och säkrade kvalspel.

NPTK kommer att få möta Trollbäckens TK i Play Off. TTK vann div 1 norra. Den direkt avgörande matchen som gäller elitseriespel 2014 spelas på lördag, precis som SM-finalen mellan Fair Play TK och UTK. Även Play Off-matchen mellan Växjö TS (som vann söderettan) och Båstad/Göta spelas den 14 december.

Alla resultat och slutabell Herrarnas elitserie

Skribent: Peter Bengtsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information