Hoppa till sidans innehåll

Jämställd tennis

07 MAR 2014 14:33
Den 8 mars uppmärksamas den internationella kvinnodagen runt om i världen. På lördagen har också filmen "The battle of the sexes" premiär. Det är berättelsen om en idrottshändelse som blev en milstolpe för kvinnorättsrörelsen och en seger för jämställdheten på tennisbanan.
  • Skapad: 07 MAR 2014 14:33

 

Tennisen är jämfört med många idrotter jämställd med till exempel lika stora prispotter i Grand Slam-tävlingarna. Tennisen var också tidiga med att släppa fram damerna på banan över huvud taget. I Wimbledon gjorde kvinnorna entré redan på 1800-talet och i Sverige var Svenska Tennisförbundet bland de första idrottsförbunden som arrangerade ett Svenskt Mästerskap för kvinnor.

Fördelningen av tennisutövare är också ganska jämnt fördelat mellan könen - om man jämför med många andra idrotter. Det kan bli bättre och på ledar- och tränarsidan finns det absolut plats för fler kvinnor.

Den proffessionella damidrotten som högst upp organiseras av WTA är framgångsrikt genom att ligga i framkant vad gäller prispengar, publik, sponsorer, uppmärksamhet och genomslagskraft. Fed Cup by BNP Paribas som är damtennisens World Cup of Tennis samlar i år 95 nationer vilket gör turneringen till världens största årligen återkommande nationstävling för lag. Som kuriosa kan nämnas att 88 nationer deltog i vinter-OS... En av dem som skall tackas för att damtennisen är där den är idag är amerikanskan Billie Jean King som var världsetta men som i slutet av sin karriär slogs hårt för damernas möjligheter.

- Jag har träffat henne ett par gånger och har henne att tacka för mycket. Det hon hade gjort gav mig möjlighet att få spela som proffs. Att jag än idag kan leva på tennis är på grund av jobbet hon gjorde med en enorm energi och att damtennisen idag är världens mest globala och utbredda sport med mest prispengar och TV-tittare m.m är hennes förtjänst, säger Maria Strandlund Tomsvik, före detta tennisproffs, före detta Fed Cup-kapten och uppskattad TV-kommentator.

På lördagen har filmen "The Battle of the Sexes" premiär och Maria Strandlund Tomsvik medverkar då i en diskussionspanel vid en visning på Bio Rio.

1973 utmanades King av Bobby Riggs i en match som kom att bli mycket upphaussad och som sedermera blev en viktig symbolhandling för damtennisens utveckling. Nedan kan du se filmens trailer och vill du komma åt att se hela filmen eller veta mer och även diskutera innehållet - klicka här!

Läs även recensioner på svd  - the guardian - gp

Skribent: Peter Bengtsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link