Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus Jaaaa, seger i masstarten i Pokljuka.

Makalös masstart - Ferry vann igen!!!

09 MAR 2014 11:58
Fullt skytte, tekniskt perfekt, taktiskt snilledrag gav Björn Ferry den sjunde individuella segern i karriären (andra på en vecka) och tre pallplatser av tre möjliga i Pokljuka. Och som om det inte vore nog - spurtar förbi självaste Fourcade de sista 300 metrarna. Makalöst - say no more.
  • Skapad: 09 MAR 2014 11:58

Etta - tvåa - etta. Ja säg den som inte skulle vara hyfsat nöjd efter ett WC-sammandrag efter den raden. Det är i alla all Björn Ferrys facit efter att på nytt ställt sig högst upp på pallen och detta efter en mycket spännande masstart i Slovenska Pokljuka.

 

-99% av de tävlingar vi kör så besegrar jag honom. I dag var hela kroppen och huvudet trött. Jag försökte men det gick bara inte, kommenterade dagens tvåa och totale världscupledaren fransmannen Martin Fourcade som också under loppet dragit fram Ferry efter att denne blivit av med trugan på staven.

-Ja det var ju ända jag som klev på Ferrys stav så det var inte mer än rätt att jag erbjöd honom att få åka med en bit tills dess han fått upp farten och kunde få en ny, resonerade en mycket sportslig fransman.

 

Group09032014
Kram på dä... Fourcade ger en Björn-kram till dagens segrare Ferry. Foto: NordicFocus

 

Testa en ny webbläsare med automatisk översättning.Hämta Google ChromeTa bort permanent
Seger nummer två för Ferry i masstart
2014/09/03 , Pokljuka / IBU Info JK
Senast Loop Avgörande
Sveriges Björn Ferry vann för andra gången den här veckan som hävdar 15k masstart i morse i 35:19.3 , 4.7 sekunder före Frankrikes Martin Fourcade , med Rysslands Evegeny Ustyugov i tredje , 12,5 sekunder tillbaka . Samtliga tre män sköt fullt .

Copyright IBU / Christian Manzoni
Information :
Bjoern FERRY
Martin FOURCADE
Evgeny Ustyugov

Fjärde gick till Norges Emil Hegle Svendsen , med en påföljd , 35,9 sekunder tillbaka , följt av hans lagkamrat Johannes Thingnes Boe , med två straff , 42 sekunder tillbaka . Sjätte gick till Fourcade s lagkamrat , Jean Guillaume Beatrix , också med två straff , 55 sekunder tillbaka .

Sunny och Windless

Idag var en annan spektakulär solig dag i Pokljuka med temperaturer över frys med bara en lätt bris på skjutvallen , vilket vindflaggorknappt röra sig .

Tretton , då Eleven

Tretton män sköt fullt i första liggande , som Ustyugov ledde flocken ut på spåren . De största offren , med två straff vardera var Björndalen och Landertinger , som var 38 och 48 sekunder tillbaka . I den andra liggande , gruppen krympt till 11 med Böhm leder flocken utanför området , följt av Bailey och franska lagkamrater Desthieux och Beatrix , medan deras mer kända lagkamrat Fourcade var på sjunde plats . Fourcade och olympiska mästare Svendsen var båda mycket försiktiga i liggande stadier , skjuter långsamt , att veta att de kunde matcha vem som helst ute på spåren , om det behövs .

I den första stående , Svendsen och Fourcade båda sköt aggressivt och rengöras. De ledde nu ren skytte grupp av sex som ingår Ferry , Burke , Böhm och Ustyugov ut på spåren . Böhm och Ustyugov , oförmögen att hålla takten föll ur gruppen snabbt .

Final Clean Skytte , Big Flytta med färja

Fourcade snabbt rensas den sista stående som gjorde Ferry och Ustyugov med Svendsen förlora mer än 20 sekunder på grund av en straffavgift . Ferry och Fourcade kämpade om ledningen , med färjan inte ge en tum till sin yngre rival . Ferry gjorde en offensiv satsning på den slutliga uppdelningen , att bryta Fourcade . Han åkte hem oemotsagda , med Ustyugov väl tillbaka i tredje .

Fourcade , som av misstag bröt färjans skidstav vid ett tillfälle , erbjöd hans rival hans . Fourcade kommenterade , " jag gjorde det , så jag erbjöd mina. Det var mitt fel , så det var rättvist att erbjuda mig.

Segermarginalen i dag för Ferry före Fourcade var 4,7 sekunder. Ett tag under sista varvet var man tre man tillsammans. För även Rysslands Evegeny Ustyugov var ett tag i fatt men ryssen gick sig stum när 700 meter återstod och var i mål 12,5 sekunder efter. Samtliga tre killar på pallen i dag sköt fullt.
Fyra i dag blev Norges Emil Hegle Svendsen som självklart var med länge i loppet men en bom i sista gjorde att han tappade 25 sekunder i straffrundan och var i mål 35,9 sekunder efter dagens segrare.

 

"Du får inte lägga av"

  Lägg inte av
   

Även allmänhetens kommentarer till Ferrys framfart i Pokljuka har inte låtit vänta på sig. Grattishälsningar och hurrarop har varit självklara men också vädjanden om att Björn (sitt beslut till trots) ska låta sig övertalas och köra en säsong till. Se skärmdump här intill. Fler kommentarer kan man läsa på Facebook och sidan Sweden Biathlon.

 

Lindström fortsatt snabb i spåret

Vid halva racet i dag såg det också ut som om Sverige skulle få ännu en kille med i fighten om pallen för här var även Fredrik Lindström med i tätgänget. Men två bom i tredje och en bom i sista skyttet grusade hoppet om att Lindström skulle fortsatt vara med i toppgänget. Lindström bet ändå i hop och körde in i mål som 16:e man.

 

Komplett resultatlista hittar man här...

 

Kampen om totala Värdscupen är fortfarande öppen

Ferrys seger i dag innebar att han skuttar upp till 14:e plats i den totala världscupen med 338 poäng och är nu bäste svensk. Lindström är på en 17:e plats med 304 poäng när det återstår ett sammandrag i Finland nästa vecka och WC-finalerna i Holmenkollen veckan därpå.

Leder gör som nämnts Martin Fourcade på 660 poäng före Norges Emil Hegle Svendsen på 485 poäng. Inget är på något sätt avgjort även om Fourcade är den som både formmässigt och resultatmässigt för stunden är den som ser ut att få ta emot den störta glaspokalen.

 

Grotta ner er i hela listan genom att klicka här.

Skribent: Patrik Jemteborn

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info