Ulla Håkanson med hästen Ajax tar emot pris från dåvarande kronprinsen Carl Gustaf

Ulla Håkansons bästa råd till de yngsta SM-ryttarna

2019-06-05

Tio SM-guld i dressyr delas ut under Strömsholmsdagarna. Storfavorit till SM-guldet för seniorer är regerande mästaren Patrik Kittel – som i år kommer till Strömsholm med EM-hästen Delaunay. Årets SM rids för alla åldrar från 12-82 år.

Yngsta ryttarna är Children 12-14 år. Äldsta senioren blir 82 år i år. Det är Ulla Håkanson som varit på plats för att känna på banorna på sin hemmaklubb Strömsholms Ridsportförening.

Ridsport hela livet. Det är möjligt om du håller dig i form.
Ulla Håkanson som gjorde sin första SM-start i dressyr 1970. Fram till dess handlade det främst hoppning med stjärnhästen Ajax.

Ulla har genom åren ridit hem tolv SM-guld och totalt 24 SM-medaljer i dressyr.
Nu är hon tillbaka på Ridskolan Strömsholm där hon gick långa kursen tillsammans med sin syster för att göra sin 48:e start i ett SM
I år gör hon SM-start igen med hästen Diddy Cool.
Ulla HåkansonUlla och Diddy Cool under träning på hemmaplan. Foto: Britt Ledberg

Här får de unga ryttarna tre viktiga råd inför sina första SM-starter från Ulla:

  • Rid som vanligt. Ändra inte något i din ridning bara för att det är ett SM.
  • Du ska ha roligt under mästerskapet. Njut av att vara på Strömsholm och få rida ett mästerskap
  • Det finns inga motgångar utan bara utmaningar. Se till att vara tillsammans med din häst så mycket som möjligt. Det är viktigt att känna sin häst även vid sidan av banan. Så rykta och mocka själv så vet du hur hästen mår.

- Att ha ett samlat SM med alla ålderskategorier och dessutom med pararyttare är väldigt roligt, säger Ulla som när hon inte rider följer övriga ryttare med ett enormt intresse.

Årets SM-tävlingar på Strömsholm spänner över alla åldersklasser. Från Children­ryttare (12-14 år), via juniorer, ungdomsryttare, U25-ryttare och seniorer. Dessutom kommer även ryttarna i paradressyr att göra upp om SM-medaljerna på GP-banan. Totalt har drygt 130 ekipage anmält sig i de olika SM-klasserna.

- För oss i grenledningen för ungdomarnas dressyr är ett samlat SM på Strömholm, med sin internationella touch på tävlingen, väldigt betydelsefull när vi tittar på vilka ekipage som ska få representera Sverige vid NM och EM senare i sommar, förklarar Marianne Esseen-Söderberg.

I de fem paradressyrklasserna kommer nog grad 4-klassen att dra mest blickar till sig. Där startar de senaste årens suverän i internationella sammanhang, Louise Etz­ner Jakobsson.
Söndag är den intensiva finaldagen för de flesta åldersklasserna.
Bakom SM-satsningen finns Folksam gör det möjligt för värdklubben Strömsholms Ridsportförening att bjuda in till SM i så många åldersklasser.


Så här rids SM dressyr

Seniorer
U25
Unga Ryttare
Juniorer

Children

Så här rids para-SM

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons