Hoppa till sidans innehåll

Skandinaviska cupen i Skellefteå och Piteå

02 JAN 2014 23:49
Under trettonhelgen avgörs ett av denna säsongs riktigt stora längdevenemang - den svenska deltävlingen i Skandinaviska cupen.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2014 23:39

Denna tävlingshelg lockar så gott som "alla" Skandinaviska elitskidåkare ifrån Sverige, Norge, Finland, Estland och Lettland till Västerbotten och Norrbotten.

"Det känns helt fantastiskt!" säger tävlingsledare Thomas Granlund.

De kontinentala cuperna (det finns totalt tio stycken) är de tävlingar som inom FIS klassificeras precis under världscupnivå. Det innebär att de åkare som är precis på gränsen till landslagen ställer upp och vissa gånger deltar landslagsåkarna om programmet passar. Det är mycket som står på spel - de två åkare som leder cupen får en friplats i den så kallade röda gruppen inför en ny världscupperiod. Dessutom får topp tre i den slutgiltiga cupen delta i alla världscuptävlingar under den avslutande perioden.

Förutom den Skandinaviska cupen så ingår även samtliga tävlingar denna helg i svenska Team Sportia cup - riktigt fullmatat med andra ord.

Läget i de bägge cuperna är följande:

Skandinaviska cupen

Årets cup inleddes i Finska Vuokatti i mitten av december. En stor svensk trupp deltog och det blev flera framskjutna placeringar. Magdalena Pajala - Piteå Elit, Evelina Settlin - Hudiksvall, Julia Svan - Vansbro och Martin Johansson - Mora, tog alla pallplaceringar i den hårda konkurrensen.

I den totala damcupen är det norsk ledning genom Kathrine Harsem. Harsem är också anmäld till helgens tävlingar. Julia Svan ligger på tredje plats - dock är hon inte med då hon deltar i touren. 

I herrcupen är det också norsk ledning genom Emil Iversen - även Iversen finns på plats under helgen. Bäste svensk är Carl Quicklund på en delad sjätte plats. Quicklund kommer heller inte kunna försvara sin placering på grund av deltagandet i touren.

Totalställningen i Skandinaviska cupen finns på SSF sida om cupen.

Team Sportia cup

Efter den inledande cup-helgen i Östersund så är det mycket jämnt i bägge klasserna. Damcupen leds av Jennie Öberg - Piteå Elit endast en poäng före Lina Korsgren - Falun-Borlänge.

I herrklassen leder Martin Bergström - Piteå Elit med fyra poäng före duon Anton Karlsson - Åsarna och Anders Södergren - Hudiksvall.

Totalställningen i Team Sportia cup finns i tävlingskalendern .

Fina startfällt

"Det är otroligt fina startfällt - här finns både OS- och VM-medaljörer och många som aspirerar på både OS- och världscupplatser i vinter" säger tävlingsledare Thomas Granlund.

Namn som Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Stina Nilsson och Emil Jönsson är anmälda och bland de internationella gästerna märks exempelvis Ragnhild Haga, Östein Pettersen, Kari Vikhagen Gjeitnes och Kalle Lassila.

All information om tävlingarna finns på www.scandinaviancup.se. Där finns även länkar till livesändningen som pågår alla tävlingsdagar.

Ändrat program

Snöbristen är ett problem denna milda vinter även i Skellefteå. Detta har tvingat arrangerande Skellefteå Skidklubb att tänka om - både vad gäller tävlingsprogram och arena.

"Det stod ganska tidigt klart att vi inte skulle kunna genomföra alla tävlingar i Skellefteå" säger Thomas Granlund. "Detta har vi löst genom att samarbeta med Piteå Skidallians och lägga de två längre distanstävlingarna på Lindbäcksstadion - sprinten kommer vi dock genomföra "hemma" i Skellefteå."

"Ett stort tack till Piteå Skidallians för detta samarbete!" avslutar Granlund.

Det reviderade programmet denna cup-helg:

Datum Damer Herrar Ort
Lördag 4 januari         Sprint F        Sprint F        Skellefteå
Söndag 5 januari 10km K 15km K Piteå
Måndag 6 januari 10km F 15km F Piteå
Skribent: Ludvig Remb

HUVUDSPONSOR

PRESENTING PARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info