Hoppa till sidans innehåll

Dags att diskutera med sportskyttarna och jägarna

04 APR 2014 15:52
I går publicerade Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden vid Rikspolisstyrelsen, artikeln ”Även jakt- och sportvapen kan missbrukas i fel händer” på DN Debatt. Här följer en replik från Svenska Skyttesportförbundet, Svenska Pistolskytteförbundet och Svenska Jägareförbundet.
  • Uppdaterad: 04 APR 2014 16:02

Regeringens nya förslag till skärpningar av vapenlagstiftningen är i många stycken bra. Det lägger stor tyngd vid straffskärpningar för vapenbrott, i syfte att bekämpa det akuta problem som uppstått i svenska storstadsområden med exempelvis gängrelaterade skjutningar med illegala vapen. Denna inställning delas idag av de flesta politiska partier.

Inom jägar- och skytterörelsen har vi välkomnat detta, eftersom vi alltid hävdat att det är de illegala vapnen som används av kriminella som lagstiftningen borde rikta in sig mot.

Därför är det förvånande att en kommissarie vid Rikspolisstyrelsen förefaller mena att det är just legala vapen som ägs av laglydiga vapeninnehavare som är det stora problemet. Denne befattningshavare gör visserligen gällande både att vapen i sig är ofarliga – det krävs någon som missbrukar dem för att de ska bli farliga – och att polisen inte har någon ambition att försvåra jägares och tävlingsskyttars verksamhet. Men samtidigt antyder han dels att den totala mängden vapen i samhället bör reduceras, och dels att en ökad kontroll av legalt vapeninnehav minskar antalet illegala vapen i samhället.

Vi frågar oss om rikspolischefen delar dessa uppfattningar. Rikspolisstyrelsen har inte i uppdrag att minska den totala mängden vapen i samhället. Rikspolisstyrelsen och övriga rättsvårdande myndigheter har däremot i uppdrag att minska de illegala vapnen i samhället; det är dessa som används vid skjutningarna i våra förorter. Rikspolisstyrelsens fokus på legala vapen kommer inte att leda till att den illegala vapenanvändningen minskar. Däremot riskerar det att leda till exceptionellt stora besvär för legala vapenägare som skyttar och jägare. Inom vissa polismyndigheter – särskilt Västra Götaland – har enskilda högre befattningshavare öppet vidgått att de vill använda vapenlagstiftningen för att minska antalet legala vapen. Detta har lett till omtolkningar av lag och försök att skärpa praxis, något som i sin tur inneburit extrema handläggningstider – uppemot ett år – för vapenlicenser etc. Dessa åtgärder drabbar bara legala vapeninnehavare och inte alls de kriminella som aldrig bryr sig om att söka licens för sina illegala vapen.

Det finns däremot andra vapenfrågor att arbeta vidare med, som handläggningstiderna, och vi föreslår därför att det tillsätts ett diskussionsforum med representanter för myndigheter och intresseorganisationer i syfte att föra en konstruktiv dialog.


Jimmy Persson

Ordförande Svenska Skyttesportförbundet

Bo Sköld
Generalsekreterare Svenska Jägareförbundet

Mike Winnerstig
Styrelseordförande Svenska Pistolskytteförbundet

 

Här kan du läsa debattartikeln "Även jakt- och sportvapen kan missbrukas i fel händer".

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP

VÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link