Robin Z är far till en rad framgångsrika avkommor.
FOTO: Marielle Andersson Gueye

Robin Z ur tiden

2008-12-10

Flyinge meddelade idag att Robin Z 723 av hälsoskäl fått sluta sina dagar på Flyinge. Robin Z är den hingst som kanske har betytt mest för svensk hopphästavel i modern tid.

Robin Z har tillsammans med Peter Eriksson haft en sagolik tävlingskarriär och har i hög grad bidragit till att svensk hoppsport idag håller en kvalitet som gör oss till en av världens ledande hoppnationer. Han har även utsetts till en av världens bästa hoppförärvare med över 60 avkommor i svår klass – däribland fantastiska internationella tävlingshästar som Butterfly Flip och Mynta.

Robin har haft många tävlingsframgångar genom åren: bla vunnit tre internationella Grand Prix-tävlingar, varit 6:a i WC-finalen 1995, samt 7:a på EM samma år, SM-vinnare 1995 och 1996. Peter Eriksson har haft hingsten i sin närhet i över 20 år:

- Jag kom till Flyinge när Robin var 4 år och kände redan första gången jag red honom att det var en häst som hade det lilla extra. Robin var fantastisk – han kunde gå GP-hoppningar, höjdhoppningar och hoppning på tid – han var en väldigt komplett häst.

Robin Z var född i Belgien 1983 och importerades 1985 av Interbreed AB under dåvarande Flyingechefen Ingvar Fredricson.

Som ett konst- och minnesmärke över Robin Z pågår nu uppförandet av en bronsstaty av hingsten i naturlig storlek. För Flyinge är det värdefullt att ha en staty på den hingst som till så stor del bidragit till att Flyinge och Sverige finns med på världskartan över framgångsrika hoppnationer. Både privatpersoner och företag kan lämna bidrag till statyns uppförande – mer information om detta finns på www.flyinge.se
 
Robin Z kommer även att få en minnessten på Flyinge.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons