FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Varning angående preparatet Regumate

2018-11-05

Preparatet Regumate används för behandling av ston, och efter larm om att förorening av en anabol stereoid kan förekomma i preparatet, har den nordiska dopningskommittén NEMAC beslutat att rekommendera att inte använda detta i Sverige och i Skandinavien.

Larmet om föroreningen i Regumate av den anabola steroiden trendion (liksom trenbolon) kommer från Australien, Nya Zeeland och engelsk galopp, BHA.
 
I Sverige är Regumate ett licenspreparat för behandling av ston vid problem med brunst (förbjudet till hingstar/valacker) med 14 dagars karenstid inför tävling.
Skulle trendion/trenbolon påvisas i ett taget prov är det en anabol steroid som är helt förbjuden, och bedöms som en dopningssubstans enligt Svenska Ridsportförbundets bestämmelser.
 
Svenska Ridsportförbundet och NEMAC (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) rekommenderar med anledning av ovanstående att ston i tävling inte tillförs Regumate Equine eller andra produkter innehållande altrenogest.
 
Internationellt har FEI, det internationella ridsportförbundet, inte infört samma rekommendation.
FEI säger, efter att ha överlagt med FEI Central Laboratory, att det med tillgänglig information i dagsläget är tillåtet internationellt på FEI-tävling att använda preparatet i samråd med veterinär och utifrån instruktionerna från tillverkaren.

Annons