Annons

    Hem / Utbildning / Gymnasium

Nationell idrottsutbildning

Vill du satsa på din ridning och samtidigt få en bra gymnasieutbildning? Nationell idrottsutbildning (NIU) ger dig möjlighet till en elitsatsning.

Svenska Ridsportförbundets mål med Nationell Idrottsutbildning (NIU) är att underlätta kombinationen utbildning och elitidrott för idrottare på elitnivå. Eleven ska ges möjlighet att få kvalificerad träning i en positiv och stimulerande idrottsmiljö och förberedas inför en framtida kommande elitkarriär.

Att gå på NIU innebär en viktig del av en seriös elitsatsning som ryttare. Du får unika möjligheter att utvecklas för att bli en ryttare på elitnivå, men det ställer också höga krav på dig personligen. Det krävs disciplin och ansvarstagande för att du ska få ut mesta möjliga av dina studier.

Det finns många gymnasieskolor idag som erbjuder olika idrotter på schemat. För att få kalla utbildningen Nationell Idrottsutbildning krävs en tillstyrkan av respektive specialidrottsförbund och ett godkännande av Skolverket. Svenska Ridsportförbundet tillstyrker gymnasieskolor som bedriver elitinriktad ridsportutbildning inom ramen för GY11, Nationell Idrottsutbildning (NIU).

För att bli tillstyrkt som Nationell Idrottsutbildning i ridsport måste skolorna uppfylla vissa kriterier:

  • Studieplaner, med minst 400 p idrott, enligt ämnesplaner som Skolverket fastställt. Det finns totalt sju kurser inom ämnet Specialidrott, varje kurs ger 100 poäng och på NIU ges eleven möjlighet att läsa minst fyra kurser.
  • Ämnet specialidrott ska erbjuda minst tre undervisningstillfällen per vecka inom ramen för schemalagd tid. Läraren skall vara anställd av skolan på minst halvtid och ha behörighet Svensk Ridlärare II eller B-tränare. Träningen ska bedrivas på en ändamålsenlig anläggning som erbjuder en optimal träningsmiljö.
  • Skolan ska samverka med lokal förening, distriktsförbund och Svenska Ridsportförbundet.
  • Eleven ska erbjudas möjlighet att träna i en elitförening/elitmiljö med elitinriktad verksamhet utanför skoltid

Målet med idrottsutbildningen är att eleven på sikt ska kunna nå nationell elit. För att bli antagen ska eleven ha prestationsnivå motsvarande på LB/LA- nivå eller 1.10/1.20 i dressyr respektive hoppning, eller fälttävlan 1,00.

Svenska Ridsportförbundet ansvarar för den lokala uppföljningen och kvalitetssäkringen i samverkan med skolan.

Om du har frågor kring gymnasieutbildningar är du välkommen att kontakta Daniel Bergqvist på This is a mailto link

NIU-godkända gymnasier

Berga naturbruksgymnasium, Västerhaninge
Celsiusskolan, Uppsala
Liljaskolan, Vännäs
Lillerudsgymnasiet, Karlstad
Mälardalens Ridgymnasium, Västerås
Segragymnasiet, Östra Ljungby
Stiernhööksgymnasiet, Rättvik
Sundsgymnaiset, Vellinge
Sven Eriksonsgymnasiet, Borås
Sveriges Ridgymnasium, Kungsbacka
Sveriges Ridgymnasium, Svedala
Sveriges Ridgymnasium, Varberg
Vretagymnasiet, Linköping
Westerlundska gymnasiet, Enköping