Boosta din sportkarriär

Är du satsande ryttare eller kusk? Vill du boosta din sportkarriär och coachas av de bästa? Nu öppnar ansökningsperioden till Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram, nivå 3 och 4.

För många ryttare är viljan att utvecklas en stor drivkraft. Genom Svenska Ridsportförbundets utvecklingsmodell ska fler ryttare guidas rätt på den livslånga ridvägen. Från ryttarmärken till mästerskapsmedaljer.

För sjätte respektive sjunde året i rad genomförs ryttarutvecklingsprogrammen på nivå 3 och 4. Nu öppnar ansökningsperioden! 

Många är de ryttare som deltagit i utvecklingsprogrammen genom åren och som nu tillhör eliten i sina respektive grenar. Några av ryttarna som deltagit på både nivå 3 och 4 är: Hanna Berg, fälttävlan, Emma Kåbring, hoppning, och Alice Tapper, hoppning. Alla har tagit ett stort steg in i senioreliten.

Programmen är så bra. Jag fick möjlighet att befästa kunskaperna och få rätt på de grundläggande bitarna. Vi hade dessutom de bästa lärarna på varje område.

Hanna Berg har gjort hela resan till seniorernas landslagstrupp i fälttävlan och var fullt fokuserad på OS i Tokyo. Men så kom det ett virus emellan. Hon framhåller särskilt hur utvecklingsprogrammen lagt en bra grund för en framgångsrik elitsatsning. 
- Under nivå tre har vi kunnat lägga fokus på grunderna och så ta steget att utveckla vidare under nivå fyra, anpassat till oss själva som individer, säger hon.

Hanna var med på nivå 4 2017/2018. Förra året var hon med till EM i fälttävlan som reserv, och nu var det dags att fokusera på OS.
- Jag har fortfarande kontakt med mina kompisar från nivå tre och fyra. Men framförallt är jag glad att ha kvar Yogi (Breisner) som mentor. Det betyder så mycket.

Yogi är ju en svensk legendar inom fälttävlan som numera bland annat stöttar aktuella OS-ryttare och är bollplank till ridsportens förbundskaptener.

Emma Kåbring var med redan i pilotprojektet på nivå 3. Men har sedan följt upp med nästa steg, nivå 4, 2016/2017.
- Programmen är så bra. Jag fick möjlighet att befästa kunskaperna och få rätt på de grundläggande bitarna. Jag fick under nivå tre en helhetsbild och en bredare bas att stå på, säger hon.
- Vi hade dessutom de bästa lärarna på varje område, om det så handlade om kost, mental träning eller fysträning.

Under nivå 4 handlade det om att individanpassa. 
- Det var då jag fick med mig det jag bygger min verksamhet på idag. Men jag fick också lära mig av övriga grenar och fick massor av inspiration.

Idag är Emma målmedveten. Hon vet hur hon ska satsa i sin verksamhet.
- Många väljer ju att flytta utomlands. Men jag bygger på att stanna i Sverige och nu ta ett omtag och utbilda fler yngre hästar.

För Alice Tapper snurrar världen fort. Hon är under slutfasen av nivå 4.
- Vi har en sammankomst kvar, säger hon.
Hon är just nu i Nederländerna hos VDL sedan två månader och rider unghästar och en rad hingstar.
- Att fortsätta från nivå tre till fyra är ungefär som att gå från högstadiet till gymnasiet, säger hon.

För Alice har det här varit nyckeln i att hitta ett system i allt från hästkunskap till hovvård och egen mental träning.
- På nivå fyra har det varit väldigt bra att kunna anpassa till sig själv. Men också att vi möts över grenarna. Jag har fått träffa nya ryttare från andra grenar. Det är så värdefullt.

I ryttarutvecklingsprogrammen har också landslagsryttare som Malin Josefsson och Ebba Adnervik (fälttävlan) deltagit. I dressyrens utmanartrupp hittar vi i år Johanna Due Boje som deltog i utvecklingsprogrammet på nivå 4 2015/2016.

Johanna är en av Sveriges mest framgångsrika unga dressyrryttare. I fjol slog hon igenom med framtidstjärnan Mazy Klövenhöj. Ekipaget red bland annat hem en seger i trestjärnig internationell Grand Prix kür.

Jag måste absolut säga att kan du och har du chansen att söka ska du göra det!

Johanna lyfter särskilt möjligheten att bygga sitt kontaktnät genom utvecklingsprogrammen.
- Det viktigaste var nog det nya kontaktnät jag skapade. Jag har fortfarande nära kontakt med alla från nivå fyra under de år vi deltog. 

- Det var så bra att få träffas på ett annat sätt än under tävling. Dessutom fick jag med mig massor av kunskap i att etablera relationer med mitt team, föräldrar och alla runt omkring och inte minst att ha bra kontakt med hästägare. 
- Jag måste absolut säga att kan du och har du chansen att söka ska du göra det!

Ann Catrin ”Ancan” Carlsson fortsätter som tränare och mentor i hoppning på båda nivåerna i utvecklingsprogrammen. Hon är en av de mest framgångsrika tränarna i Sverige och ingår i hoppningens landslagsledning som senior advisor.

- Det är väldigt stimulerande att jobba med unga ryttare som verkligen vill utvecklas, säger hon.
- Jag tror också att det är bra för alla att vi som är tränare i utvecklingsprogrammen kan få en helhetsbild över ryttarutvecklingen i landet och ha en nära koppling till Svenska Ridsportförbundet.

Daniel Bergqvist, ansvarig tjänsteman på Svenska Ridsportförbundet, engagerade Ann Catrin Carlsson som mentor. Han säger:
- Det känns såklart väldigt stimulerande att jobba med så engagerade ledare och motiverade ryttare och kuskar. Och i ett så beprövat och fungerande system som förbundets ryttarutveckling är.

Publicerad: