Annons

    Hem / Tävling / Smittinfo / Kvarka

Kvarka

3-9 maj Kampanj för att öka kunskap om smitta

Söndag 9 maj är sista dagen på den landsomfattande kampanjen för att Stoppas Smitta och Stoppa Kvarka. Vi avslutar med filmen "Så gör du vid kvarka - 20 punkter på 2 minuter - Klicka HÄR Gittan Gröndahl är tf statsveterinär på SVA (Statens Veterniärmedicinska Anstalt)

  • HÄR finns samlingssidan för Stoppa kvarkan och Stoppa smittan med mer information. Det är alltid av yttersta vikt att vara medveten om smitta och smittskydd. På samlingssidan finns mängder av information.

Hästar drabbas, precis som vi människor, av utbrott av olika virus och smittor. Den här våren blev informationen om smittskydd extra aktuell med utbrottet av EHV1. Vecka 18 deltar Svenska Ridsportförbundet i en kampanj för att öka medvetenheten om smittskydd.
Kampanjen, där landets hästorganisationer deltar, har samlingsnamnet Stoppa kvarkan, men handlar också om smittskydd och att hindra smittspridning bland hästar, i stall och på tävlingsplatser. Läs mer HÄR

  • På Ridskolan Strömsholm i Västmanland är Jonas Johnson verksamhetschef. Ridskolan Strömsholm är en av landets största hästanläggningar och här är smittskyddet självklart oerhört viktigt. I filmen berättar Jonas Johnson om de resonerar på Ridskolan Strömsholm och delar med sig av kunskap och erfarenheter.
  • Linda Heed var en av de svenska ryttare som fick ta sig hem från det smitthärjade Spanien i mitten av mars. Nu berättar hon om den långa resan hem, om livet med sex hästar i karantän och om hur hästägare bör tänka för att upprätthålla ett gott smittskydd. Läs mer HÄR
  • Det är allas vårt ansvar att hålla våra hästar friska. För att inte utsätta varandras hästar för onödig smitta med sjukdomar finns i alla hästsporter strikta regler för hur sjukdomsfall, misstänkta och konstaterade, ska hanteras. Allt för att eventuell smitta ska hållas så begränsad som möjligt. Läs mer HÄR
  • HÄR finns samlingssidan för Stoppa kvarkan och Stoppa smittan med mer information

Kvarka

Varje år drabbas cirka 70 stallar i Sverige av kvarka. Det kan bli ett förödande slag mot verksamheten och en rad sjuka hästar. Drabbade anläggningar stängs på grund av kvarka för minst tre veckor om inga fler hästar insjuknar inom denna tid.

Den fruktade sjukdomen kvarka hos hästar orsakas av en bakterie, Streptococcus equi. Något tillförligt vaccin finns inte mot denna smittsamma sjukdom.

Kvarka är en besvärlig sjukdom som det ofta tar lång tid att bli fri från i ett stall. Den drabbade hästen får feber, näsflöde och lymfknutor kan svullna och bilda bölder. Följdsjukdomar är lunginflammation och bölder som kan uppträda på flera ställen på hästens kropp.

Kvarkan är en fruktad sjukdom för inte minst ridskolor och träningsanläggningar där många hästar möts. Skulle en häst drabbas av kvarka eller det finns misstankar om kvarka hos en häst i stallet måste detta anmälas till länsstyrelsen som numera har övertagit smittskyddet från Jordbruksverket. Stallet stängs då tills länsveterinär kan konstatera att det inte finns risk för vidare smittspridning.

Kolla med ditt försäkringsbolag om din verksamhet har en avbrottsförsäkring. 

Kvarka smittar främst genom direktkontakt mellan hästar, men även via inredning, utrustning och människor som haft kontakt med sjuka hästar och inte har bytt kläder, skor och desinfekterat sig. Från smitta till sjukdom räknar man med 3-14 dagar och hästen är smittsam 24-48 timmar efter att feber visat sig. Tillfrisknade hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2-3 veckor, ibland betydligt längre. Det har visat sig att en del hästar kan vara så kallade tysta smittbärare, dvs. att de inte visar några sjukdomssymptom men fortfarande bär på bakterien (t ex gömda i luftsäckarna i svalget).

Det pågår forskning kring kvarkan på Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Sveriges Lantbruksuniversitet, finansierat via Stiftelsen Hästforskning. Målet är att hitta medel att förhindra smittspridning och begränsa verkningarna av den fruktade sjukdomen.