Hem / Distriktet / Månadens profil

Månadens profil

Smålands Ridsportförbund har i Månadens profil valt att belysa de många engagerade personer och ryttare som finns bland distriktets klubbar. Månadens profil i juni är Tilda Larsson från Ljungby Ridklubb, satsande ung hoppryttare som gillar att rida i lag. 

Namn: Tilda Larsson 
Ålder: 19 år 
Bor: Ljungby 
Sysselsättning: Ridning och jobbar på PostNord 
Familj: Mamma, pappa och två systrar 
Favorithäst: Alla mina egna, men även Ioli Mytilineous häst Levis de Muze 
Hemmaklubb: Ljungby Ridklubb 
Intresse förutom häst: Finns inte mycket tid för annat, men vem gillar inte och umgås med kompisar 

Hur började ditt hästintresse?
Jag föddes in i ridsporten kan man säga, då min mamma höll på med hästar när jag föddes. Fick min första ponny när jag var 4 år och sen dess har jag endast sett hästar. 

På vilka sätt är du aktiv inom ridsporten idag? 
Jag är en aktiv tävlingsryttare inom hoppning som i dagsläget har tre hästar. Två mer rutinerade som jag tävlar på en högre nivå samt en yngre häst på 5 år. 

Vilken roll har ridsporten i ditt liv? 
För mig är ridsporten en väldigt stor del av mitt liv. Den har präglat hela min uppväxt och format mig till den jag är idag. Gett mig mycket erfarenheter och upplevelser som jag kommer bära med mig hela livet. Självklart tar det mycket tid av mitt liv, men jag har fantastiska vänner både inom sporten och utanför, och även min familj som verkligen respekterar min satsning. 

Vem inspirerar dig och varför? 
Om jag ska nämna några mer kända ryttare som inspiration så är det Stephanie Holmén och Ioli Mytilineou. Båda dessa kvinnor ser ut att ha en sits som är helt oberoende av hästen. De ser ut att ständigt vara lika stabil och följsamma och använder hjälper som inte syns. Vilket är något jag verkligen eftersträvar. Jag får även mycket inspiration av Johannes Karlsson som jag delar stall med. Att ha honom vid min sida i ur och skur under alla dagar på året ger mig väldigt mycket motivation att lägga ner all den tid som man jag gör i vardagen. Han sitter på mycket kunskap och vi hjälps åt att utveckla arbetet hemma. 

Vem tränar du helst för? 
Jag tränar helst för Katarina Torstensson som är min absolut närmsta tränare som jag alltid har ett samtal bort. Hon stöttar mig i alla beslut och i hela min satsning. 

Vilken häst har betytt mest för dig hittills under din ryttarkarriär? 
Min första storhäst, Cool Clover, som jag fortfarande har kvar är den som har betytt allra mest för mig. Då hon var och fortfarande är en häst som kämpar hela vägen in i mål, oavsett hur man själv som ryttare presenterar eller ger henne för förutsättningar. 

Vilka ingår i ditt team under tävlingar? 
Under tävling är de oftast min mamma och Johannes som är min närmaste stöttning. Även resten av min familj som inte finns på plats, men som fixar med mycket hemma så jag kan ha möjligheten att åka iväg. Jag har även en enorm stöttning av min mormor och morfar som ger mig alla möjligheter ekonomiskt. 

Du har ingår i Ljungby Ridklubbs division 1 lag i hoppning nu under våren, berätta mer om det? Hur har det gått för ert lag? 
Att rida lag är alltid en lite större mental uppgift då det är den enda gången man inte tävlar individuellt. Man sätter en större press på sig själv, då man självklart vill prestera bra. För vårt division 1 lag under i vår har det än så länge gått bra och vi har gått vidare till sista omgången, vilket är finalen. 

Vad är det bästa med att rida i lag? 
Det bästa med att rida lag är ändå skillnaden av nervositet som uppstår. Det är blir en liten skillnad på ens egen uppgift, och vem gillar inte utmaningar ;) 

Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning? 
Min målsättning inom kort är att kunna bli mer stabil på de höjder jag är på idag för att kunna kan ta nästa steg. På lång sikt är det att delta på ett kommande YR-SM. 

Hur kom det sig att du satsade just på hoppning? 
Eftersom min mamma har varit aktiv inom hoppning så var det en självklarhet att även jag skulle satsa på det. Jag har alltid älskat det valet och inte haft tankar på att byta gren. 

Vad är det bästa med att tävla hoppning? 
Jag gillar när det händer mycket och hästar som är lite på och känsliga vilket passar bra inom hoppsporten. Jag gillar också att det blir nya utmaningar på tävlingsbanan varje gång, eftersom man inte kan förbereda sig på den exakta banan man ska rida, utan man kan enbart träna på alternativa uppgifter. 

Hur ska en bra hopphäst vara? 
Jag gillar lite känsligare hästar. Men skulle verkligen säga att man kan komma långt på hästens inställning och tillit till sin ryttare. 

Vilka är dina styrkor som ryttare? 
En svår fråga, men skulle säg att jag har ett bra tålamod med varje häst och vill förstå hur de fungerar och känner innan jag ställer för mycket krav. 

Finns det någon del av tävlandet som du tycker kan vara lite extra svår eller jobbig? 
Packa upp och putsa allt efter ett meeting haha. Men under självaste tävlingsmomentet har jag länge haft en liten kamp med trekombinationer som jag skulle säga att jag jobbat med. 

Har du utövat några andra ridsportgrenar än hoppning? 
Nej. 

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

  • Jag tränar och tävlar i samspel med hästen och kräver inte mer än vad vi har förutsättningar att klara av. 
  • Jag ansvarar själv för att öka min kunskap och kompetens om hästen 
  • Jag visar respekt för alla människor 

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord? 
Målmedvetet, ärlig och omtänksam. 

Har du något motto i livet? 
Hårt arbete lönar sig i slutändan. 

Vad är det bästa med att vara smålänning? 
Att det finns många och väldigt fina tävlingsplatser i närheten. 

Fem snabba frågor:

  • Vinter eller sommar? Sommar
  • Katt eller hund? Hund
  • Stan eller landet? Stan
  • Valack eller sto? Sto
  • Oxer eller räcke? Oxer

Ridsporten har präglat hela Tildas uppväxt och format henne till den hon är idag.
FOTO: Privat


Tipsa om Månadens profil

Har du någon profil i ridsportsmåland som du vill lyfta fram och belysa lite extra? Tipsa gärna om profiler för kommande månader, skicka ett mail till This is a mailto link märk med ”Månadens profil”.


Profiler 2022

Profiler 2021

Profiler 2020