Hem / Distriktet / Månadens profil

Månadens profil

Smålands Ridsportförbund har i Månadens profil valt att belysa de många engagerade personer och ryttare som finns bland distriktets klubbar. Månadens profil i januari är Alicia Linder Färmnell från Tingsryds Rid- och Körklubb, satsande ung hoppryttare som tagit plats i landslagets utmanartrupp 2022.

Namn: Alicia Linder Färmnell
Ålder: 17 år 
Bor: Ryd
Sysselsättning: Går i skolan, hoppryttare
Familj: Mamma, pappa och en storebror
Favorithäst: Kotte Pil och Dylan
Hemmaklubb: Tingsryds Rid- och Körklubb
Intresse förutom häst: Vänner och skola
Dold talang: Älskar att använda pälsglans 

Hur började ditt hästintresse? 
Mitt intresse startade som ung då min mamma alltid har haft hästar. Tyvärr blev jag allergisk och det resulterade i att vi fick sälja hästarna. Efter 2014 började jag på ridskola och fick min första egna ponny 2015, sedan har vi haft flertalet hästar och ponnyer. Allergin avtog och jag började lära mig att leva med den. 

På vilka sätt är du aktiv inom ridsporten idag? 
Jag är aktiv som tävlingsryttare inom hoppning just nu på både ponny och storhäst.  

Vilken roll har ridsporten i ditt liv? 
En väldigt stor roll då det alltid har varit en trygghet. Hästarna är min vardag och jag kan gå länge och bara strosa i stallet och prata med dem. De dömer aldrig någon och de finns alltid där. Ridsporten är också någonting som jag brinner starkt för.  

Vem inspirerar dig och varför? 
Mina tränare inspirerar mig extremt mycket i min ridning och i mitt sätt att tänka. Andra personer som inspirerar mig är min mamma och pappa. De tror på mig i allt jag gör och stöttar mig fullt ut. Jag inspireras också av Malin Baryard och Jessica Springsteen som är stora förebilder i sporten.

Vem tränar du helst för? 
Min tränare Ann Sofie Oscarsson Hellsing.  

Vilken häst har betytt mest för dig hittills under din ryttarkarriär? 
Min D-ponny Kotte Pil har gjort så mycket för mig. Kotte tog mig från LB-LA på regionala tävlingar upp till Msv B-Msv A nationellt och internationellt. Han visade mig de största banorna och han är en otroligt speciell ponny för alla. En personlighet som alla älskar och en ponny som alla borde få uppleva. 

Du kommer att ingå i juniorlandslagets utvecklingstrupp i hoppning 2022, vad innebär det?
De har valt ut 9 juniorer som de tror på som de ska träna inför de större uppdragen. Vi kommer att bli tränade som grupp och eventuellt få testa på något större uppdrag. Det kommer bli en spännande utmaning för hela teamet.

Vad har du för förhoppningar inför nästa år?
Jag hoppas på att få ett fint år ihop med Dylan. Tanken är att vi ska besöka många olika tävlingar både i Sverige men också mer internationellt. Planen är att jag ska få hem en ny förmåga och tyvärr måste jag även sälja min älskade Kotte Pil. Jag hoppas på att utvecklas i min ridning och även mentalt.  

Vilka ingår i ditt team under tävlingar? 
Mina föräldrar, min häst, min tävlingsgroom Hilda och vid viktigare tävlingar även min tränare Ann-Sofie Oscarsson Hellsing.  

Du har ridit junior-SM i hoppning både utomhus och inomhus 2021, berätta mer om det? 
Utomhus-SM var mitt första mästerskap på storhäst. Det var väldigt nervöst men vi hade verkligen en bra debut. Dylan visade mig varje dag hur bra han är och vi presterade på topp. Vi gick in i finalen med 1 tidsfel och låg bra till i sammanställningen och efter sista rundan slutade vi som 6:a. En otrolig upplevelse och det kändes helt overkligt, men den betyder väldigt mycket för mig och oss. Vid inomhus-SM på Strömsholm hade vi inte riktigt marginalerna på vår sida men gjorde väldigt fina rundor som utvecklade oss som ekipage.

Var det ditt första år på SM-nivå?
Ja på min storhäst var det vårt första år på SM-nivå, men också vårt första år tillsammans. Men jag har startat SM i Falsterbo på ponny året innan och även tävlat ponny på hög nivå.  

Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning? 
På kort sikt vill jag förbättra min position på hästen och även min mentala bit som jag jobbar med just nu. Jag vill även få mer rutin på de högre höjderna med Dylan. På lång sikt vill jag såklart få upp en till häst i de högre klasserna och tävla mera internationellt. 

Hur kom det sig att du satsade just på hoppning? 
Det har alltid varit i mitt intresse och jag har alltid gillat känslan hur man som ryttare och häst jobbar ihop över en bana där båda kämpar för varandra. 

Vad är det bästa med att tävla hoppning? 
Det handlar om så små marginaler och man kan rida en runda som känns jättebra, medan resultatet kan visa annat. Det handlar om att prestera till 100 % under de två minuter man är inne på banan. Det kan skilja mellan högst på pallen eller så kan man ligga där i fibersanden och tugga. 

Hur ska en bra hopphäst vara? 
En bra hopphäst enligt mig ska vara modig, klok men försiktig och samtidigt explosiv och positiv till arbete. 

Vad är dina styrkor som ryttare?
Min styrka som ryttare är att jag är orädd och lugn på ryggen. Jag har lätt att anpassa mig till olika hästar och jag tycker att det är viktigt att komma hästarna nära personligen.  

Finns det någon del av tävlandet som du tycker kan vara lite extra svår eller jobbig? 
Jag är oftast inte så nervös när det kommer till vanliga tävlingar men när det handlar om mästerskap och andra större tävlingar så behöver jag jobba mer mentalt för att klara av pressen. 

Har du utövat några andra ridsportgrenar än hoppning? 
Jag tränar dressyr ibland och har även testat på fälttävlan, men jag har aldrig tävlat inom något annat än hoppning. 

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

  • Alltid behandla hästarna med respekt.
  • Jag försöker alltid vara en förebild i sporten och inte tillåta saker som jag inte står för.
  • Alltid beakta hästens välmående i första hand även hur kul det än är att tävla.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Envis, omtänksam och driven.

Har du något motto i livet?
“Allt händer av en anledning”.

Fem snabba frågor:

  • Vinter eller sommar? Sommar
  • Katt eller hund? Hund
  • Stan eller landet? Landet
  • Valack eller sto? Valack
  • Oxer eller räcke? Oxer

Alicia och Dylan under utomhus-SM sommaren 2021.     
FOTO: Roland Thunholm


Tipsa om Månadens profil

Har du någon profil i ridsportsmåland som du vill lyfta fram och belysa lite extra? Tipsa gärna om profiler för kommande månader, skicka ett mail till This is a mailto link märk med ”Månadens profil”.


Profiler 2022

Profiler 2021

Profiler 2020